President Iran in Latijns-Amerika

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad op toernee door Latijns-Amerika. In de Nicaraguaanse hoofdstad bezocht hij een dag later met sandinistenleider en president Daniel Ortega de sloppenwijk Cuba Libre. Foto AP Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, left, Nicaragua's President Daniel Ortega, center, and First Lady Rosario Murillo, rise their fists during a visit to the neighborhood "Cuba Libre" in Managua, Sunday, Jan. 14, 2007. As part of his Latin America tour, Ahmadinejad will visit Venezuela, Nicaragua, and Ecuador.(AP Photo/Esteban Felix)
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad op toernee door Latijns-Amerika. In de Nicaraguaanse hoofdstad bezocht hij een dag later met sandinistenleider en president Daniel Ortega de sloppenwijk Cuba Libre. Foto AP Iranian President Mahmoud Ahmadinejad, left, Nicaragua's President Daniel Ortega, center, and First Lady Rosario Murillo, rise their fists during a visit to the neighborhood "Cuba Libre" in Managua, Sunday, Jan. 14, 2007. As part of his Latin America tour, Ahmadinejad will visit Venezuela, Nicaragua, and Ecuador.(AP Photo/Esteban Felix) Associated Press

Met het bijwonen van de beëdiging van president Rafael Correa in Ecuador bracht de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gisteren een bezoek aan een derde Latijns-Amerikaanse land in drie dagen.

Zaterdag had hij in Venezuela een onderhoud met zijn ‘broeder’ en ambtgenoot Chávez. De twee leiders, die bekendstaan om hun anti-Amerikaanse retoriek, richtten al een fonds op waarin ze oliedollars zouden storten voor sociale investeringen. Zaterdag maakte Chávez bekend dat het geld ook bestemd is voor derde landen „die zich van het [Amerikaans] imperialistisch juk willen bevrijden”.

Vervolgens reisde Ahmadinejad naar Nicaragua, waar hij met de pas beëdigde president en sandinistenvoorman Daniel Ortega een sloppenwijk bezocht. Ortega leidde het land ook in de Koude Oorlog en werd toen op gewelddadige wijze tegengewerkt door de VS; nu slaat hij een verzoenende toon aan richting Washington. De twee besloten ambassades in elkaars landen te openen, omdat, zei Ahmadinejad, „we gedeelde belangen en gedeelde vijanden hebben”.

In Ecuador woonde de Iraniër gisteren de inhuldiging van president Correa (43) bij. De in de VS opgeleide ex-minister van Economie won in november de verkiezingen met kritiek op het neoliberalisme, de VS en de zittende macht. In zijn inaugurele toespraak beloofde hij een economische revolutie en zei hij dat „de donkere nacht van het neoliberalisme” voorbij is. Mogelijk wil hij de buitenlandse schuld niet afbetalen en over olieconcessies opnieuw onderhandelen.

Enkele uren na zijn beëdiging vaardigde hij een decreet uit om de Ecuador op 18 maart een grondwetgevende vergadering te laten kiezen. Correa – die met zijn partij niet vertegenwoordigd is in het Congres, maar er wel op een fragiele meerderheid kan steunen – wil dat de assemblee een einde maakt aan „het perverse systeem dat onze democratie, economie en maatschappij vernietigd heeft”. (EFE)