‘Poging om te sparen’

Marco Spreeuwenberg Foto Merlin Daleman Marco Spreeuwenberg. Alblasserdam, 10-01-07 © Foto Merlin Daleman
Marco Spreeuwenberg Foto Merlin Daleman Marco Spreeuwenberg. Alblasserdam, 10-01-07 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

Hoe hebben jij en je vrouw de geldzaken geregeld?

„We hebben allebei onze eigen rekening en we hebben een gezamenlijke rekening, waar we de meeste vaste lasten van betalen. Ik maak elke maand 700 euro naar deze rekening over en mijn vrouw 1.100 euro. Onze bijdragen zijn naar draagkracht bepaald. Mijn vrouw is verloskundige in een praktijk en verdient meer dan ik. Omdat ze als zelfstandige werkt, zijn we niet in gemeenschap van goederen getrouwd, maar op huwelijkse voorwaarden. Mocht mijn vrouw failliet gaan, dan zijn de schulden niet automatisch voor mij.”

Spaar je?

„Ik doe een poging ja. Wat ik overhoud aan het einde van de maand, maak ik over naar mijn spaarrekening. Ik spaar nu voor een digitale spiegelreflexcamera, van Canon. De laatste paar maanden kon ik elke keer zo’n 300 euro overmaken. Daarvoor niet, omdat we kosten hadden om ons huis in te richten. We hebben namelijk anderhalf jaar geleden een huis gekocht. Voor 219.000 euro. Gelukkig kregen we bij de onderhandelingen over de koopprijs en het regelen van een hypotheek hulp van de financiële dienstverlener die ook mijn vrouw bij haar werk adviseert.”

Heb je hobby’s?

„Ja, maar die kosten niet veel geld. Ik voetbal, waarvoor ik elke maand 20 euro betaal. Ik maak websites, soms voor bekenden, maar dat kost nauwelijks geld. En de 50 euro die ik elke week reserveer voor uitgaan, gaat niet altijd op. Nu ik getrouwd ben, en veel vrienden ook, spreken we vaker bij elkaar af. We gaan nog wel stappen, maar minder vaak dan eerst.”

Wat betaalt je baas naast je salaris?

„In mei krijg ik vakantiegeld, via het werk doe ik aan pensioenopbouw en ik krijg reiskostenvergoeding. Dat is, gebaseerd op de afstand naar m’n werk, 126 euro per maand. In maart keert de werkgever al sinds de zeven jaar dat ik er werk, een bonus uit. De hoogte verschilt elk jaar. Vorig jaar was het ruim 2.000 euro bruto. En per 1 januari is mijn salaris gestegen, met wel 8 procent. Dat betekent 181 euro bruto erbij. Een goed salaris vind ik wel belangrijk, maar plezier in mijn werk is belangrijker.”

Marleen Luijt

    • Marleen Luijt