Ook hulp voor de slanke lori

Slanke lori-jong Foto Reuters PICTURE EMBARGOED 0001GMT UNTIL JANUARY 16, 2007. A baby Slender Loris is seen in this undated handout image released by the Zoological Society of London on January 15, 2007. Scientists launched a bid on Tuesday to save some of the world's rarest and most neglected creatures from extinction. With an initial list of just 10, including a venomous shrew-like creature, an egg-laying mammal and the world's smallest bat, the programme will give last ditch conservation aid where to date there has been little or none. FOR EDITORIAL USE ONLY NO ARCHIVES NO SALES NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS TEMPLATE OUT REUTERS/Zoological Society of London/Handout (BRITAIN)
Slanke lori-jong Foto Reuters PICTURE EMBARGOED 0001GMT UNTIL JANUARY 16, 2007. A baby Slender Loris is seen in this undated handout image released by the Zoological Society of London on January 15, 2007. Scientists launched a bid on Tuesday to save some of the world's rarest and most neglected creatures from extinction. With an initial list of just 10, including a venomous shrew-like creature, an egg-laying mammal and the world's smallest bat, the programme will give last ditch conservation aid where to date there has been little or none. FOR EDITORIAL USE ONLY NO ARCHIVES NO SALES NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS TEMPLATE OUT REUTERS/Zoological Society of London/Handout (BRITAIN) REUTERS

De Yangtze rivierdolfijn uit China, een mieren etende egel uit Nieuw Guinea en het oeverkonijn uit Zuid-Afrika. Zij vormen de topdrie van een vandaag gepresenteerde lijst met de honderd zeldzaamste en ‘vreemdste’ diersoorten op aarde.

De lijst is opgesteld bij een nieuw Engels natuurbeschermingsproject dat zich richt op de ‘verschoppelingen’ in de dierenwereld. Het project ‘EDGE’ (‘Evolutionary Distinct and Globally Endangered’, oftewel: ‘evolutionair opmerkelijk en planetair bedreigd’) is een initiatief van de Zoölogische vereniging van Londen, een wetenschappelijke vereniging van Britse dierkundigen.

Gevestigde natuurbeschermingsorganisaties kiezen in hun campagnes meestal voor de bescherming van soorten die een groot publiek aanspreken, zoals tijgers, olifanten of reuzenpanda’s, maar de Britse zoölogen richten zich nu juist op soorten die vaak over het hoofd worden gezien. Van de eerste honderd dieren op hun lijst krijgt tweederde geen of heel weinig aandacht van natuurbeschermers. Wereldwijd gaat het om 564 soorten.

De nieuwe lijst is samengesteld aan de hand van een genetische stamboom en de lijst van bedreigde diersoorten van de internationale organisatie voor natuurbescherming van de Verenigde Naties. Hij omvat ook bijzondere soorten als de Sri Lankaanse slanke lori, waarvan het jong niet groter is dan een menselijke duim.

De Britse wetenschappers vragen het publiek via de website van het project geld te doneren voor de bescherming van de diersoorten. De tijd dringt voor sommige soorten: onlangs zocht een team wetenschappers de rivier Yangtze af op zoek naar de gelijknamige zoetwaterdolfijn, maar ze vonden er niet één.

De volledige lijst is te vinden op: www.zsl.org/edge