NRC.NL/BLOGS

NRC.NL/BLOGS Uitkering. Hans Beerekamp en Janine Prins reizen door Europa. Ze zijn nu in Albanië. „De tandenloze bewaker van ons parkeerterrein, heet Luka Agron. Hij is 53, zeven maanden jonger dan ik”, schrijft Beerekamp op de weblog Europa. „Toen hij begreep dat we journalistiek werk deden in Tirana, wilde hij per se zijn verhaal kwijt, zoals hij dat al veel voor tv-camera's heeft gedaan. Luka is eigenlijk houtbewerker. Van 1981 tot 1990, negen jaar en vier maanden, was hij politiek gevangene en verrichtte dwangarbeid in de kopermijnen. Hij is als zodanig officieel erkend door het ministerie, zoals hij ons met een certificaat aantoonde. Bij terugkeer in de samenleving waren zijn beide ouders overleden en was zijn huis door anderen bewoond. Hij zou recht hebben op een uitkering, maar er is geen geld. De regering kan niet eens in de basisbehoeften voorzien, laat staan zevenduizend voormalige politieke gevangenen een uitkering verstrekken.” www.nrc.nl/ee Hut

Games. Marie José Klaver schrijft in haar weblog over de recordomzet van de Amerikaanse gamesindustrie in 2006. „In totaal besteedden Amerikanen 12,5 miljard dollar aan spellen, consoles en accessoires, 19 procent meer dan in 2005. Het grootste deel werd besteed aan games, 6,5 miljard dollar. De omzet van consoles, inclusief de Wii van Nintendo en de Playstation 3 van Sony, steeg met 87 procent tot 2,9 miljard dollar. Amerikanen kochten in 2006 overigens voor 102 miljard dollar aan goederen online. Het bedrag is 24 procent hoger dan in 2005. Voor dit jaar wordt een stijging van 20 procent verwacht. De cijfers zijn afkomstig van comScore Networks.”

www.nrc.nl/klaver

Uitkering. Hans Beerekamp en Janine Prins reizen door Europa. Ze zijn nu in Albanië. „De tandenloze bewaker van ons parkeerterrein, heet Luka Agron. Hij is 53, zeven maanden jonger dan ik”, schrijft Beerekamp op de weblog Europa. „Toen hij begreep dat we journalistiek werk deden in Tirana, wilde hij per se zijn verhaal kwijt, zoals hij dat al veel voor tv-camera's heeft gedaan. Luka is eigenlijk houtbewerker. Van 1981 tot 1990, negen jaar en vier maanden, was hij politiek gevangene en verrichtte dwangarbeid in de kopermijnen. Hij is als zodanig officieel erkend door het ministerie, zoals hij ons met een certificaat aantoonde. Bij terugkeer in de samenleving waren zijn beide ouders overleden en was zijn huis door anderen bewoond. Hij zou recht hebben op een uitkering, maar er is geen geld. De regering kan niet eens in de basisbehoeften voorzien, laat staan zevenduizend voormalige politieke gevangenen een uitkering verstrekken.”

www.nrc.nl/ee