Navelstrengbloed redt van leukemie

rotterdam, 16 jan. Voor het eerst is een leukemiepatiëntje voorlopig genezen na te zijn behandeld met stamcellen, gewonnen uit haar eigen navelstrengbloed dat na haar geboorte in een commerciële navelstrengbloedbank was opgeslagen. Het gaat om een meisje dat op driejarige leeftijd, na eerder mislukte chemotherapie, alleen kon worden gered met een bloedstamceltransplantatie. Twintig maanden na de transplantatie is ze nog steeds ziektevrij, schrijven haar artsen in een op 9 januari verschenen online publicatie van het vakblad Pediatrics. Critici vinden dit soort persoonlijke opslag onnodig en overbodig, omdat bijna niemand zijn eigen navelstrengbloed ooit nodig heeft, en er in noodgevallen in gemeenschappelijke beenmerg- of navelstrengbloedbanken bijna altijd een geschikte donor is te vinden.