Moet dat ene muurtje eruit?

„De beslissing om het hoofdkantoor naar het financiële centrum van Nederland te verplaatsen is van groot belang voor Amsterdam.” Dat moet burgemeester Job Cohen vrijdag hebben geroepen nadat Akzo Nobel bekend had gemaakt zijn hoofdkantoor na bijna honderd jaar van Arnhem naar de hoofdstad te zullen verhuizen.

Maar nee, het is een gelukzalig citaat van Pauline Krikke, tien jaar geleden. Toen was zij wethouder van Economische Zaken in Amsterdam, en als zodanig reuzeblij dat een ándere multinational had besloten de provincie in te ruilen voor de hoofdstad: Philips. Dezelfde mevrouw Krikke is tegenwoordig burgemeester van Arnhem en klonk vorige week uiteraard heel anders: „Het is een verlies voor Arnhem.”

De verhuizing van de Velperweg in Arnhem naar de Zuidas is een logische stap voor Akzo. En de stad Arnhem had het al lang zien aankomen. „Wij wisten natuurlijk ook wel dat ze elk moment konden besluiten om te vertrekken naar Amsterdam”, aldus Krikkes voorganger Paul Scholten in De Gelderlander. Amsterdam ligt nu eenmaal dichter bij alles wat een beursgenoteerd bedrijf met vestigingen in meer dan tachtig landen nodig heeft: banken, advocaten, accountants en de luchthaven. De aanwezigheid van Schiphol is evident. Het is, als de A10 niet volstaat, slechts 12 minuten rijden.

Akzo Nobel behoort van de Nederlandse bedrijven tot de grootste afnemers van juridische bijstand – zeker zolang de aangekondigde verkoop van de farmaciedivisie nog niet rond is. Buiten een staf van zo’n 200 bedrijfsjuristen doet Akzo doorlopend een beroep op tientallen advocatenkantoren in patent- en mededingingskwesties en – in verband met diezelfde verkoop van de farmatak – voor fusie- en overnameadvies. Alleen al met het oog op de kilometervergoeding is het aantrekkelijk dat veel van die advocaten om de hoek zitten. Huisadvocaat Stibbe bijvoorbeeld wordt Akzo’s nieuwe buurman.

En ook de grote banken zitten in de buurt: ABN Amro tegenover, Commerzbank in hetzelfde gebouw en ING iets verderop. Die laatste was tot 2003 bewoner van Akzo’s nieuwe onderkomen aan de Strawinskylaan.

Zou ING de boel wel een beetje netjes hebben achtergelaten? Vorige week werd de bankverzekeraar door toezichthouder AFM beboet wegens een tekortschietende interne organisatie. De verplichte afscheidingen tussen de verschillende afdelingen bleken bij het bankbedrijf van ING niet waterdicht te zijn. Voordeel voor de kantoorinrichters van Akzo Nobel: die Chinese walls tik je er zo uit.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen