Mislukt referendum

Een mislukt referendum? Ik denk dan aan een referendum waarbij op grote schaal stemmen zijn omgekocht. Of een referendum waarbij een fiks deel van de bevolking door wanorganisatie niet de gelegenheid heeft gehad om de stem uit te brengen.

De Duitse bondskanselier en huidig EU-voorzitter Angela Merkel denkt daar heel anders over. Zij gebruikt de term `mislukt referendum` twee keer in het aan haar vóór publicatie voorgelegde interview dat op 10 januari in nrc.next stond. Ze gebruikt de term wegens het `nee` dat de Fransen en Nederlanders uitspraken over de Europese grondwet. Als het volk niet instemmend knikt, is een referendum in haar ogen blijkbaar mislukt.

Dat het referendum de politieke discussie over Europa in Nederland destijds stevig op de agenda heeft gezet, is voor haar kennelijk niet relevant.

    • Fred Verdult Amsterdam