Man achter tocht op Weissensee in Coimbra overleden

COIMBRA, 16 jan. Aart Koopmans, de voorzitter van de Stichting Wintermarathon en grondlegger van de Alternatieve Elfstedentocht, is gistermiddag overleden in een ziekenhuis in de Portugese stad Coimbra. Hij was daar in november opgenomen met een bacteriële infectie en een longontsteking. Koopmans (60) zal in besloten kring worden begraven in Portugal. De komende schaatsevenementen op de Weissensee zullen doorgaan. De Alternatieve Elfstedentocht op het Oostenrijkse meer staat voor 3 februari op de agenda, voor de negentiende keer. Koopmans, afkomstig uit Amsterdam, organiseerde de afgelopen drie decennia alternatieve Elfstedentochten in Finland, Noorwegen, Polen, Tsjechië, de Verenigde Staten, Canada en Japan. Dit jaar is Mongolië aan het rijtje toegevoegd. De Oostenrijkse versie leverde het meeste succes op. Duizenden Nederlanders trekken jaarlijks naar de Weissensee.