Les Trésors du Jazz

De jazz-historie presenteren van dag tot dag; dat is de ambitie van het Franse duo André Francis en Jean Schwarz. Dit project, in handzame boxjes met tien cd’s is onlangs aanbeland bij 1955. Blijkbaar een goed pianistenjaar, want van de 163 stukken staan er bijna 50 op naam van solo-pianisten, met name Hampton Hawes, Herbie Nichols en Bud Powell.

De laatste drie genoemde pianisten zijn al vele jaren dood maar een deel van de musici uit deze box is een halve eeuw later nog steeds actief: Bud Shank, Martial Solal, Lee Konitz, Sonny Rollins en onze zuiderbuur Toots Thielemans. Een andere Belg, de Luikse saxofonist Bobby Jaspar, die drie keer opduikt in deze box, had minder geluk. Hem trof hetzelfde lot als Charlie Parker in maart 1955: een vroege dood aan drank en drugs.

De samenstellers van de serie Francis en Schwarz focussen ook op deelgebieden van de jazz. Na boxen gewijd aan vocalisten en pianisten is er nu een getiteld L’Histoire des Big Bands 1914-1955. Naast de bands die iedereen kent – zoals die van Duke Ellington, Count Basie en Benny Goodman – bevat ook deze box grote verrassingen, zelfs voor toegewijde kenners. Het begrip ‘big band’ wordt daarbij ruim gehanteerd: zo is ook het nonet van Miles Davis uit 1949 (Birth of the Cool) met twee stukken vertegenwoordigd.

Frans van Leeuwen

Les Trésors du Jazz 1955 (Le Chant du Monde 574 1481.90) en L’Histoire des Big Bands (idem 574 1421.30). 10CD-boxen met alle gegevens. Richtprijs 50 euro.

    • Frans van Leeuwen