Ledengroei voor bijna alle politieke partijen

Den Haag. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer wonnen afgelopen jaar leden. Daarmee is een dalende trend gekeerd. Dat blijkt uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) uit Groningen, dat gisteren de nieuwe ledenaantallen bekendmaakte van partijen die in de Tweede Kamer zitten. Telden de partijen in 2005 gezamenlijk 300.201 leden, in het afgelopen jaar kwam het totaal uit op 318.144 leden. De winst van bijna alle partijen kan volgens het DNPP komen doordat de politiek in verkiezingsjaren meestal aan publieke belangstelling wint. De enige verliezer is D66, dat in een jaar vol partijcrises - Afghanistan, het opblazen van het kabinet - bijna 600 leden verloor.

Lees meer over de ledengroei: www.rug.nl/dnpp/lt2006.pdf

    • Guus Valk