KNVB komt met nieuwe richtlijn verbaal geweld

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft de richtlijnen voor de bestrijding van verbaal geweld in de stadions op belangrijke punten gewijzigd. Met ingang van komend weekeinde is niet langer de scheidsrechter eindverantwoordelijk voor het al dan niet stilleggen van een wedstrijd wegens ongewenste spreekkoren. Die bevoegdheid is overgedragen aan de besturen en directies van de clubs.

Deze maatregel, die in december tijdens de algemene vergadering betaald voetbal van de KNVB al was aangekondigd, werd gisteren in Zeist uitgewerkt. De KNVB liet ook weten dat het sanctiebeleid zal worden aangescherpt. Vooral de straffen voor het wangedrag van supporters van de bezoekende club zijn verhoogd.

De uiteenlopende aanpak van de scheidsrechters in het betaalde voetbal bij beledigende en/of racistische spreekkoren was in de eerste helft van het voetbalseizoen vaak onderwerp van discussie. De criteria van wat wel en niet toelaatbaar is in een stadion bleken onderling aanzienlijk te verschillen. Zo werd de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen Ajax, op 1 oktober, stilgelegd door de arbiter wegens kwetsende en discriminerende spreekkoren. Dat gebeurde een maand later niet toen er tijdens het duel ADO Den Haag-Excelsior vanaf de tribune oerwoudgeluiden werden gemaakt in de richting van de in Suriname geboren Andwelé Slory, aanvaller van Excelsior.

Door het wegnemen van de verantwoordelijkheid bij de arbiters wil de KNVB de druk bij de scheidsrechters verminderen. Door de nieuwe richtlijnen worden de clubs ook meer geconfronteerd met hun eigen taken in deze kwesties en gedwongen om actief op te treden tegen verbaal geweld. Feyenoord kondigde gisteren al strengere maatregelen aan tegen fans die zich verbaal misdragen.

Indien supporters van de uitspelende club zich verbaal misdragen, zijn ze bij de eerstvolgende editie van de betreffende wedstrijd niet welkom. Bij herhaling van soortgelijke incidenten kan de KNVB de betrokken club verbieden bij een aantal opeenvolgende uitwedstrijden fans mee te nemen. Een woordvoerder van de KNVB bevestigde het gewijzigde beleid. Hij wilde echter niet verder inhoudelijk ingaan op de vernieuwde regelgeving. De KNVB-zegsman verwees daarvoor naar het nieuwe bulletin betaald voetbal, dat morgen van de persen rolt.