Jonge schaker Radjabov maakt verwachtingen waar

Hierna kan zwart met een aardige tactische wending meteen remise afdwingen. 30...Lxg3 31. Kxg3 Te8. Of wit deze toren nu neemt of niet, zwart heeft altijd eeuwig schaak. 32. Dxe8. Remise.
Hierna kan zwart met een aardige tactische wending meteen remise afdwingen. 30...Lxg3 31. Kxg3 Te8. Of wit deze toren nu neemt of niet, zwart heeft altijd eeuwig schaak. 32. Dxe8. Remise. NRC Handelsblad

Na drie ronden staat Teimoer Radjabov uit Azerbaidzjan bovenaan in het Corus schaaktoernooi. Hij is negentien jaar en hoort officieel nog bij de jeugd, maar hij loopt al jaren mee met de echte topschakers.

Toen hij twaalf jaar was haalde hij zijn eerste opvallende successen. In die tijd overhandigde Garri Kasparov, die net als Radjabov in Bakoe is geboren, hem daar eens een overwinningstrofee. Een journalist vroeg Radjabov toen hoe het was om oog in oog met de grote Kasparov te staan, waarop de kleine jongen antwoordde: „Ik zag angst in zijn ogen.” Dat was een geintje geweest, zei hij later.

Er waren jaren dat Radjabov werd verweten dat hij te vredelievend was geworden, maar die tijd is voorbij. Vorig jaar speelde hij een aantal prachtpartijen en die van gisteren in Wijk aan Zee tegen Alexei Shirov mocht er ook zijn.

Shirov herhaalde de variant van het Konings-Indisch waarmee Loek van Wely in de eerste ronde ook al ten onder was gegaan tegen Radjabov. Shirov had natuurlijk een kleine verbetering van Van Wely’s spel voorbereid, maar de kenmerken van de stelling bleven hetzelfde. Op het eerste gezicht ziet het er niet uit voor zwart, door de verzwakking van zijn witte velden, maar Radjabov heeft al menigmaal bewezen dat er allerlei aantrekkelijke mogelijkheden tot koningsaanval zijn.

Hij is buitengewoon handig in zulke gecompliceerde en onoverzichtelijke stellingen. Shirov was dat vroeger ook, maar gisteren niet. Radjabov voerde de koningsaanval fraai en kon afwikkelen naar een glad gewonnen eindspel.

Hij heeft nu 2,5 punt uit 3 partijen en in die ene remisepartij, zondag tegen Sergei Karjakin, was hij ook dicht bij de winst geweest.

De andere partij die beslist werd was die tussen Roeslan Ponomariov en Magnus Carlsen. Het gaat niet goed met Carlsen, tot groot verdriet van zijn vele Nederlandse fans. Gisteren stond hij al na vijftien zetten verloren, wat eigenlijk vreemd was, want in een partij van zijn secondant Peter-Heine Nielsen was al eens getoond hoe het beter moest. Carlsen moest zijn dame geven voor een toren en een loper en toen was hij verloren.

Van de grote drie van het toernooi deden Kramnik en Anand het kalm aan, maar de partij tussen Karjakin en Topalov was erg spannend. Het zag er lang naar uit dat Topalov ging verliezen. Hij had een pion minder, zijn koning stond niet helemaal veilig en Karjakin had een vaste greep op de stelling. In de tijdnoodfase verdedigde Topalov zich als een duivel, en al had het eigenlijk niet mogen baten, hij wist er de remise mee uit het vuur te slepen.

Anand-Aronian, derde ronde

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 a6 4. La4 Pf6 5. 0-0 Le7 6. Te1 b5 7. Lb3 0-0 8. c3 d5. Bijna negentig jaar probeert men dit gambiet van de Amerikaan Frank Marshall al te weerleggen, maar het houdt nog steeds stand. 9. exd5 Pxd5 10. Pxe5 Pxe5 11. Txe5 c6 12. d4 Ld6 13. Te1 Dh4 14. g3 Dh3 15. Te4 g5 16. Df1 Dh5 17. Pd2 Lf5 18. f3 Pf6 19. Dg2. Een nieuwe zet, die Anand had voorbereid. 19...Dg6 20. Te3 Tae8 21. Pe4 Pxe4 22. g4. De pointe van Anands idee. 22...Pg3 23. hxg3 Lb1. Een grappig zetje, waarmee wits toren wordt opgesloten. 24. De2 Txe3 25. Dxe3 h6 26. De1 Lc2 27. Lxc2 Dxc2 28. De4 Dd1+ 29. Kg2 Kg7.Al heeft wit zijn pluspion behouden, zijn voordeel blijft erg klein. 30. De3.

Zie diagram.

Hierna kan zwart met een aardige tactische wending meteen remise afdwingen. 30...Lxg3 31. Kxg3 Te8. Of wit deze toren nu neemt of niet, zwart heeft altijd eeuwig schaak. 32. Dxe8. Remise.

    • Hans Ree