Interesse investeerders in schroevenfabrikant

Participatiemaatschappij Gilde Buy Out Partners heeft een voorlopig bod uitgebracht op Nedschroef, een beursgenoteerde producent van bevestigingsmiddelen voor de auto-industrie. Dat heeft Nedschroef gisteren bekendgemaakt. Gilde wil 57 euro per aandeel bieden ofwel in totaal circa 250 miljoen euro.

Nedschroef heeft 21 bedrijven in elf landen. De omzet over 2005 bedroeg 368 miljoen euro, de nettowinst 16,1 miljoen euro. Kernactiviteiten zijn het ontwikkelen, produceren en verhandelen van bevestigingsmiddelen voor de auto-industrie. Ook maakt Nedschroef machines en gereedschappen voor het vervormen van staal, voornamelijk voor de toeleveranciers aan de auto-industrie. Het ruim 110 jaar oude bedrijf heeft in West-Europa een marktaandeel van circa 11 procent.

Gilde heeft een belegd vermogen van circa 1,5 miljard euro en bezit onder meer een meerderheidsbelang in koekproducent Peijnenburg en in Bart’s retail, eigenaar van de bakkerijketen Bakker Bart. In 2004 nam Gilde een meerderheidsbelang in Hevea, producent van veiligheidsschoenen, over van Vredestein. De participatiemaatschappij wilde geen commentaar geven op Nedschroef.

Bestuursvoorzitter W. Mezger van Nedschroef liet weten het voorlopige bod te beschouwen als „een compliment” voor zijn onderneming. Hij vindt het echter nog te vroeg om positief of negatief te reageren op de actie van Gilde. „We gaan bekijken of het bod reëel is en bestuderen wat Gilde Nedschroef te bieden heeft. Maar we willen niet impulsief reageren of de deur dichtgooien, want zoiets maak je niet elke dag mee.”

De raad van bestuur en de raad van commissarissen van Nedschroef hebben de investeringsmaatschappij om een toelichting gevraagd.