Hongkong meest vrije economie, Nederland op veertiende plaats

Voor de dertiende achtereenvolgende maal is Hongkong uitgeroepen tot de meest vrije economie ter wereld. Singapore staat op de tweede en Nederland op de veertiende plaats, volgens een jaarlijks onderzoek van de Heritage Foundation, een conservatieve Amerikaanse denktank, in samenwerking met zakenkrant The Wall Street Journal.

De top-10 bevat voorts Australië, de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg, Zwitserland en Canada. Opvallend is dat volgens de studie Chili en Estland vrijere economieën zijn dan Nederland. In totaal zijn 157 landen onderzocht. Libië, Cuba en Noord-Korea eindigden op de laatste plaatsen.

Onder economische vrijheid verstaan de onderzoekers dat „individuen vrij zijn om te werken, te produceren, te consumeren en te investeren op de manier waarop zij dat zelf willen. Die vrijheid wordt niet beperkt, maar beschermd door de overheid.” De onderzoekers baseren hun oordeel op tien factoren, zoals eigendomsrecht, financiële vrijheid en het bestaan van corruptie.

India en China, die behoren tot de snelst groeiende economieën ter wereld, staan respectievelijk op plaats 104 en 119 van de ranglijst. China heeft nog te kampen met gebrek aan investeringsvrijheid, zwakke financiële instellingen en een wankel juridisch systeem dat eigendomsrechten niet goed beschermt, aldus de studie.

Singapore deed het beter dan Hongkong op het punt van arbeidsvrijheid en de vrijheid om een eigen onderneming te beginnen. Ook is Hongkong iets gevoeliger voor corruptie dan Singapore. In het rapport staat dat Singapore alleen in staat zal zijn om Hongkong van de eerste plaats te verdringen als het zijn financiële vrijheid vergroot, zoals het eigendom van banken.

Henry Tang, minister van Financiën van Hongkong, liet in een reactie weten dat „ we het rapport zorgvuldig zullen bestuderen en ernaar streven om de sterke kanten van onze economische vrijheid te waarborgen.”