Golden Globe beste film naar ‘Babel’

Babel heeft de eerste horde genomen op weg naar de Oscar-uitreiking. Het wereldomspannende drama van Alejandro Gonzáles Iñarritu won vannacht in Los Angeles de Golden Globe voor de beste film.

De Golden Globes worden uitgereikt door de niet-Amerikaanse filmpers in de Verenigde Staten en worden algemeen beschouwd als een graadmeter voor de uitslag van de Oscars van 25 februari waarvoor de nominaties op 23 januari bekend zullen worden.

In aantallen uitgedrukt was Dreamgirls van Bill Condon de grote winnaar. Drie Globes gingen naar de film over drie zwarte zangeressen op weg naar de roem: voor beste musical-film, beste mannelijke bijrol voor Eddie Murphy en beste vrouwelijke bijrol voor Jennifer Hudson. De prijs voor beste regie was voor Martin Scorsese, de gelauwerde regisseur van The Departed, die in zijn lange carrière nog nooit een van de belangrijkste Oscars won, maar wel al eens een Golden Globe, voor Gangs of New York. Tot beste ‘buitenlandse’ film werd Letters from Iwo Jima uitgeroepen, een puur Amerikaanse productie, geregisseerd door Clint Eastwood, maar wel grotendeels Japans gesproken. De film is het spiegelbeeld van Eastwoods Flag of our Fathers en behandelt de strijd in de Pacific in 1945 vanuit Japans perspectief. De Disneyfilm Cars kreeg de Globe voor de beste animatie-productie.

Bij de acteurs was er veel succes voor de Britten, afgezien van de mannelijke hoofdrol, die naar de Amerikaan Forest Whitaker ging voor zijn rol van Oegandese dictator Idi Amin in The Last King of Scotland. Dat de Britse Helen Mirren een Globe zou winnen voor haar rol in The Queen, werd alom verwacht. De prijzen voor Jeremy Irons (bijrol in tv-serie Elizabeth I), Hugh Laurie (hoofdrol in tv-drama House) en Sacha Baron Cohen waren verrassender. Laurie versloeg Dr. McDreamy – Patrick Dempsey uit Grey’s Anatomy – en Kiefer Sutherland van 24.

Baron Cohen kreeg de Globe voor beste comedy-acteur voor zijn diplomatiek omstreden rol als de vrouwonvriendelijke, paardenpis drinkende nep-Kazachstaan Borat. „Ik dank alle Amerikanen die nog geen rechtszaak tegen mij hebben aangespannen”, zei de Britse komiek in zijn dankwoord.

Televisieprijzen gingen naar Grey’s Anatomy (beste dramaserie) en Ugly Betty (beste komedie). Ugly Betty, van oorsprong een Colombiaanse ‘telenova’, versloeg gerenommeerde series als Desperate Housewives en The Office.