Geen woning is voor Smit geen raadszetel

Nieuw Rechts-voorman Michiel Smit mag zijn raadszetel in Lansingerland voorlopig niet bezetten. Dat heeft burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) de nummer één op de lijst gisteren in een persoonlijk gesprek duidelijk gemaakt. Smit beschikt niet op tijd over een woning in de fusiegemeente ten noorden van Rotterdam – een voorwaarde om toe te treden tot de raad.

Smit zegt al maanden vergeefs op zoek te zijn naar een woonadres in Lansingerland. „Het probleem ligt niet bij mij, het probleem ligt bij de woningmarkt. Ik wil best huren, maar dan niet voor 1.500 euro per maand, want dat kan ik niet betalen. Duizend euro, dat is mijn bovengrens. Maar vind maar eens zo’n woning.”

Nog deze week zal de nummer twee op de lijst van Nieuw Rechts worden uitgenodigd Smits zetel in te nemen. „Maar hij zal weigeren, en dat geldt ook voor de nummers drie tot en met zes”, zegt de politicus, die in 2003 de fractie van Leefbaar Rotterdam moest verlaten. „Uiteindelijk komen ze dus altijd weer bij mij terecht. Het is gewoon een kwestie van tijd.”