Fidel springlevend stervende

fidelleeft.jpgDe stroom berichten over de gezondheidstoestand van Fidel Castro wordt steeds levendiger. Dit weekeinde meldde zijn 54-jarige zoon Fidel Castro Diaz Balart, op bezoek in Chili, dat de revolutieleider al weer bijna helemaal kiplekker is. ,,Ik zie hem herstellen.´´ Maar tegelijkertijd komen er nu ook weer meldingen dat het verscheiden van de tachtigjarige politieke leider aanstaande is. Aanhoudend mislukt knip- en plakwerk aan de blinde darm heeft Castro in kritieke toestand gebracht, schrijft El País en dit is inmiddels al weer ontkend door een Cubaanse diplomaat in Madrid.  In dat opzicht blijft de situatie dus behoorlijk stabiel.

Diplomaten uit het vijandige imperialistische kamp wisten in december in Havana met grote zekerheid te fluisteren dat Fidel Castro - die in juli 2006 om geheim gehouden medische redenen de macht overdroeg aan broertje Raúl - dit jaar reeds niet meer in leven zou zijn. Castro heeft maagkanker. En omdat hij bestraling weigerde, was het grote aftellen begonnen.

De kerstverloven van westerse diplomaten waren ingetrokken want Fidel zou 2007 niet meer halen. Het feit dat hij de hoge gasten voor zijn uitgestelde verjaarsfeestje niet ontving, leek die lezing te bevestigen. Allerlei hoge Amerikaanse spionnenbazen wisten het ook zeker. Fidel was zo goed als dood.

Even na kerstmis kantelde het beeld. Een beroemde Spaanse chirurg, José Luis García Sabrido, meldde na een medische controle van Fidel op Cuba dat de communistische voorman geen kanker heeft. De fysieke en intellectuele gesteldheid van Castro waren volgens de Spaanse medicus uitstekend. Nieuwe operaties waren overbodig. Hij zou spoedig weer in het zadel zitten.

En om de verwarring compleet te maken, melden nu uitgerekend niet nader gespecificeerde bronnen uit het Spaanse ziekenhuis waar Garcío Sabrida werkt - het hospitaal Gregorio Marañon - bloederig gedetailleerd dat de vooruitzichten van de Cubaanse patiënt uiterst somber zijn. Zelfs het inbrengen van een Koreaanse prothese is mislukt en nu vervangen door een ding van Spaanse makelij.

De secretaresse van de Spaanse chirurg zei vanmiddag tegen het persbureau Reuters dat er niks is veranderd sinds haar baas zijn optimistische uitlatingen deed. De patiënt zelf heeft voor het laatst iets laten weten rond de jaarwisseling. In een schriftelijke boodschap zei Castro toen dat het vechten tegen zijn ziekte ,,geen verloren strijd is.´´ Iemand zit vreselijk te jokken.

 

    • Marcel Haenen