Excuses Spaanse premier voor verkeerde inschatting van ETA

De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero heeft gisteravond in het Spaanse parlement zijn excuses aangeboden voor zijn uitspraak eind vorige maand dat de gesprekken met de Baskische afscheidingsbeweging ETA zich op de goede weg bevonden. De premier toonde dit optimisme aan de vooravond van de zware bomaanslag door de ETA in de parkeergarage van het vliegveld Barajas (Madrid) die twee Ecuadoraanse immigranten het leven kostte.

„Het gebeurt niet vaak bij verantwoordelijken voor de publieke zaak, maar ik wil toch de duidelijke fout erkennen die ik heb gemaakt jegens alle Spaanse burgers”, zo verklaarde Zapatero gisteren in het parlement. Hij bevestigde dat de gesprekken met de ETA zijn gestopt nu deze de wapens weer heeft opgenomen. De premier kondigde aan dat zijn regering op korte termijn een antiterreurpact wil sluiten met alle politieke partijen op basis van een zo breed mogelijke consensus.

In het debat sloeg de conservatieve oppositie een uiterst felle toon aan. Als enige partij weigerde de Partido Popular haar steun aan het gevoerde regeringsbeleid. Oppositieleider Mariano Rajoy legde daarbij alle schuld voor de mislukking bij de premier. „U heeft zich bij de neus laten nemen door een bende moordenaars en bent de enige verantwoordelijke.”

Rajoy suggereerde bij herhaling dat de Spaanse premier een knieval heeft gemaakt voor de terroristen doordat hij op voorhand politieke afspraken zou hebben gemaakt. „Als u die niet nakomt, plaatsen zij bommen en als er geen bommen zijn betekent dat, dat u bent gezwicht”, aldus de oppositieleider.

Op zijn beurt verweet Zapatero de Partido Popular gebrek aan loyaliteit en misbruik van het antiterreurbeleid voor partijpolitieke doeleinden. Voor het eerst in de democratische geschiedenis van Spanje steunde een oppositiepartij de regeringspogingen om een einde aan de ETA te maken niet, aldus de premier, die Rajoy verweet op onwaardige wijze te debatteren.