Ereburgerschap Biermann betwist

Mag de schrijver en zanger Wolf Biermann, de gevierde DDR-dissident uit de jaren zeventig, ereburger worden van Berlijn of niet? Over die vraag strijden lokale politici in de Duitse hoofdstad nu al weken.

Biermann groeide in 1976 uit tot een prominente criticus van het communistische regime in voormalig Oost-Duitsland. Na een legendarisch concert in Keulen mocht hij het land niet meer in. Veel DDR-intellectuelen keerden zich daarop af van de machthebbers in Oost-Berlijn. Hun verzet wordt wel gezien als het begin van het einde van de communistische dictatuur in Duitsland.

Een afgevaardigde van de CDU vond het vorig jaar, Biermann werd zeventig, hoog tijd de zanger het ereburgerschap van Berlijn toe te kennen. De liberale FDP en de Groenen steunden het initiatief. Maar de zittende macht, de rood-rode coalitie van burgemeester Klaus Wobwereit ziet er niets in.

De afdeling-Berlijn van de SPD en Die Linke verwijten Biermann dat hij de Amerikaanse oorlog in Irak heeft gesteund. Naast inhoudelijke argumenten speelt ook de strategie van de CDU een rol: de christen-democraten zochten eerst overeenstemming met andere de oppositiepartijen.

Nationale politici, ook van de SPD, hebben de raadsleden opgeroepen om het voorstel van de CDU alsnog te ondersteunen.