Een klok in de stad moet op tijd lopen

Het Amsterdamse stadsdeelraadslid Rick ten Have (D66) ergert zich er al jaren aan: veel klokken in de stad geven niet de juiste tijd aan. Hij maakte een lijst van alle verkeerd lopende uurwerken en stuurde die begin dit jaar naar het stadsdeel. „Alleen in het centrum telde ik al negentien stuks.”

Waarom irriteert u zich zo aan die klokken?

„Wij willen Amsterdam graag schoon en heel houden. Verkeerd lopende klokken helpen dan niet. Vergelijk het met een sollicitatiegesprek. Als je je schoenen niet gepoetst hebt, is het effect van het nette pak ook weg. Het meest ergerlijke is dat het niet om een afwijking van minuten gaat, maar om uren. Zoals de klok van de Academische Club aan de Oudezijds Achterburgwal. Zij hebben een speciaal klokkentorentje, dan is het toch zonde dat klok altijd aangeeft dat het tien voor acht is? De klok van boekhandel Van der Heijde is ook zo’n voorbeeld. Als je daar gaat vragen waarom ze die niet goed zetten, zeggen ze dat er niet zulke lange ladders bestaan.”

Tegenwoordig heeft iedereen toch een mobieltje met de tijd?

„Ik denk toch dat Amsterdammers de klokken gebruiken. Bij mij is het een principekwestie. Omdat ik allergisch ben voor metaal, heb ik geen polshorloge. Een zakhorloge of mobiel is niet zo makkelijk op de fiets.”

Kunt u zich niet beter bezig houden met serieuze problematiek? Met criminaliteit bijvoorbeeld?

„Oh, maar dat doe ik ook. Ik ben voorzitter van de rekencommissie en draai keurig mijn diensten als duo-deelraadslid. Maar omdat ik de kwestie van de klokken twee jaar geleden al eens in de rondvraag aan de orde heb gesteld en er nog niets gebeurd was, vond ik het tijd om het probleem aan de grote klok te hangen.”

Suzanne Eijgenraam

    • Suzanne Eijgenraam