Doodstraf voor müslibollen

Een snoezig plaatje, vindt u niet? Kijk dan ook eens naar de website van ‘Voesel, geen bommen’: schattig! Pacifisten die geïnspireerd door Paulus de Boskabouter wereldwijd al 26 jaar zelfgemaakte vegetarische hapjes uitdelen onder armen en daklozen. Daar schuilt toch weinig kwaads in.  Nou, in St. Petersburg zien sommigen dat anders. Opnieuw staken skinheads zondag een student neer die voedsel uitdeelde voor het Russische Voedsel, geen bommen. De 21-jarige Ivan Jelin vecht in het

eten_geen_bommen.gifEen snoezig plaatje, vindt u niet? Kijk dan ook eens naar de website van ‘Voesel, geen bommen’: schattig! Pacifisten die geïnspireerd door Paulus de Boskabouter wereldwijd al 26 jaar zelfgemaakte vegetarische hapjes uitdelen onder armen en daklozen. Daar schuilt toch weinig kwaads in. 

Nou, in St. Petersburg zien sommigen dat anders. Opnieuw staken skinheads zondag een student neer die voedsel uitdeelde voor het Russische Voedsel, geen bommen. De 21-jarige Ivan Jelin vecht in het ziekenhuis met twintig steekwonden voor zijn leven. Van de daders ontbreekt elk spoor. Een actie uit het Handboek Straatterreur: erop, erover en wegwezen. 

Het wordt nog een traditie: op 13 november 2005 staken skinheads de 20-jarige student filosofie Timoer Katsjereva op de stoep van het Oktoberhotel door zijn keel, ook na een actie van ‘Voedsel, geen bommen’. Een vriend overleefde die aanval ternauwernood. 

In september stond ik met neonazi-leider Joeri Belajev bij het ad hoc-monumentje voor Timoer: anjers, potjes met kaarsen, graffiti: ‘Timoer: niet vergeten, niet vergeven’. Belajev had bij een kop cappuchino zitten opscheppen over zijn ‘witte patrouilles’  die ’bio-afval’ van straat ruimen: zwartkonten, dronkelappen, daklozen, antifascisten. ‘Ja, die Timoer is de keel goed doorgesneden’, glimlachte hij meesmuilend. ‘Een sukkel. Hij was een drugsdealer.’ Belajev spuugde naar een kaarsje en wilde beslist bij het gedenkteken op de foto, met zijn duimen omlaag. 

Noem mij nog een stad waar op het uitdelen van müslibollen de doodstraf staat. 

    • Coen van Zwol