De Pers sluit deal met NS

Het gratis dagblad De Pers, een initiatief van investeerder Marcel Boekhoorn dat vanaf eind deze maand moet verschijnen, heeft een contract gesloten met de Nederlandse Spoorwegen (NS) over de verspreiding van de krant op stations. Tot op heden had de gratis krant Metro hierop het alleenrecht.

Met de overeenkomst zou een bedrag gemoeid zijn van 1,2 miljoen euro, maar dat wil Cornelis van den Berg, directeur van De Pers, desgevraagd niet bevestigen. „We zijn blij met deze deal. Voor het slagen van onze krant is dit contract met de NS belangrijk, maar niet doorslaggevend. We verwachten dat onze verspreiding voor ongeveer 30 procent plaatsvindt op stations. De rest van de kranten gaat bijvoorbeeld naar grote kantoren en benzinestations. Wij zijn geen OV-krant.”

Bij Metro halen ze hun schouders op over het verlies van hun monopolie, blijkt uit een reactie van directeur Silvio de Groot. „We hadden tussen 1999 en 2004 een exclusiviteitscontract met de NS en hebben gewoon geluk gehad dat er daarna niet meteen een nieuwe aanbieder bij is gekomen.” Zijn krant krijgt een fikse korting op het bedrag dat Metro aan de NS betaalt, nu er geen sprake meer is van exclusiviteit.