De krant antwoordt

Birgit Donker Hoofdredacteur Birgit DONKER, Hoofdredacteur NRC Handelsblad. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 11 december 2006 Mentzel, Vincent

Het artikel over de steun die de Partij voor de Vrijheid (PVV) zocht bij gebruikers van extreem-rechtse en radicale webfora maakte veel reacties los. Sommige lezers vonden het goed dat we de achtergronden van een nieuwe politieke partij onderzochten. Maar veel anderen waren negatief. Eigenlijk was de kwestie geen nieuws en werd de PVV onterecht beschadigd, zo was de teneur.

Ik ben het daar niet mee eens. De PVV, met negen zetels de Tweede Kamer binnengekomen, verdient serieuze journalistieke aandacht. Gebleken was, uit onderzoek van de antifascistische groep Kafka, dat tientallen extreemrechtse personen ondersteuningsverklaringen hadden ondertekend voor de PVV. Verboden is dit niet, en dat was dus op zichzelf geen nieuws, zoals sommige lezers terecht opmerkten. Toch was het opmerkelijk, omdat Geert Wilders zich publiekelijk juist distantieert van extreem-rechts.

De partij van Wilders had per kiesdistrict minimaal dertig ondersteuningsverklaringen nodig om aan de verkiezingen mee te kunnen doen. De krant onderzocht vervolgens of er een rechtstreeks verband was met de partijorganisatie van de PVV en de ondersteuningsverklaringen van extreem-rechts. Dat bleek het geval. De medewerker van de PVV, belast met het werven van steunverklaringen, had op extreemrechtse websites om ondersteuningsverklaringen gevraagd. Dat was geen privé-initiatief, maar een actie namens de PVV, zo vertelde de medewerker toen de krant contact met hem opnam. Alle ondertekenaars, ook de 34 rechts-extremen, kregen van Wilders een standaard e-mail met dankwoord.

Zo ontstonden verschillende journalistiek relevante feiten. De oproep was namens de PVV gedaan. Het gaf aan in welke kringen de PVV blijkbaar steunverklaringen zocht. Dat bleek in omgevingen waarvan Wilders publiekelijk juist afstand nam.

De krant heeft vervolgens om commentaar gevraagd bij de PVV. Onze onderzoeksgegevens zijn doorgestuurd. Er is tot twee keer toe een interviewaanvraag gedaan bij Wilders en later bij de nummer twee op de lijst, Fleur Agema. En er is contact geweest met de persvoorlichter van de PVV. Maar Wilders wilde helaas niet reageren, zoals in het artikel werd vermeld. Iedere reactie van Wilders hadden wij uiteraard gepubliceerd. Dat hebben wij gisteren ook gedaan, nadat hij in de media alsnog op onze publicatie was ingegaan.

Zou een andere partij op soortgelijke wijze ondersteunende handtekeningen hebben verzameld, dan hadden we dat ook gemeld.

Birgit Donker

Hoofdredacteur

    • Birgit Donker