Carmiggelt met pistolen

Carmiggelt met pistolen ‘Het resultaat van Hot Kid’, schreef Robert Gooijer over de nieuwe misdaadroman van Elmore Leonard (Uitgeverij 521, € 17,90) ‘is buikpijn van het lachen om het aanhoudend absurde en werkelijk spannende kat-en-muisspel. Het werk van de 81-jarige Leonard is moeilijk te beschrijven. Ze lezen als een ondeelbare stream of consciousness – sommigen prefereren de kwalificatie ‘non-stop geouwehoer’ – waardoor individuele, uit dit verband gelichte tekstfragmenten dit ‘groter dan de som der delen’-effect ontberen. In stijl, thema’s en enscenering doet zijn werk aan Raymond Chandler en Ed McBain denken, in verhaaltrend aan schelmenromans als Tijl Uilenspiegel en in humor aan zoiets als ‘Carmiggelt with guns’. De dialogen zijn ongeëvenaard en blijven in vertaling in meligheid goed overeind, maar voor de echte scherpte leze men de Amerikaanse versie. Elmore Leonard: Hot Kid. Vertaald door Daphne de Heer. Uitgeverij 521, 320 blz. € 17,90 ‘Het resultaat van Hot Kid’, schrijft Robert Gooijer over de nieuwe misdaadroman van Elmore Leonard (Uitgeverij 521, € 17,90) ‘ is buikpijn van het lachen om het aanhoudend absurde en werkelijk spannende kat-en-muisspel.’ Zie pagina 28

‘Het resultaat van Hot Kid’, schreef Robert Gooijer over de nieuwe misdaadroman van Elmore Leonard (Uitgeverij 521, € 17,90) ‘is buikpijn van het lachen om het aanhoudend absurde en werkelijk spannende kat-en-muisspel. Het werk van de 81-jarige Leonard is moeilijk te beschrijven. Ze lezen als een ondeelbare stream of consciousness – sommigen prefereren de kwalificatie ‘non-stop geouwehoer’ – waardoor individuele, uit dit verband gelichte tekstfragmenten dit ‘groter dan de som der delen’-effect ontberen. In stijl, thema’s en enscenering doet zijn werk aan Raymond Chandler en Ed McBain denken, in verhaaltrend aan schelmenromans als Tijl Uilenspiegel en in humor aan zoiets als ‘Carmiggelt with guns’.

De dialogen zijn ongeëvenaard en blijven in vertaling in meligheid goed overeind, maar voor de echte scherpte leze men de Amerikaanse versie.