Britse ontwikkelt een kip om medicijnen in eiwit aan te maken

Londen. Een Britse wetenschapper heeft genetisch gemodificeerde kippen ontwikkeld die in het eiwit potentiële geneesmiddelen voor mensen produceren. In hun DNA zijn de genen voor twee typen medicinale stoffen toegevoegd, waarmee nieuwe medicijnen tegen kanker en andere ziekten relatief goedkoop ontwikkeld kunnen worden.

De kippen zijn ontwikkeld door Helen Sang van het Roslin Institute bij Edinburgh, dat in 1997 de primeur had op het gekloonde schaap Dolly. Sang fokte de afgelopen jaren vijfhonderd genetisch gemodificeerde kippen. Aan hun DNA was de genetische code voor twee potentiële medicijnen toegevoegd: het antilichaam miR24 dat gebruikt kan worden voor de behandeling van huidkanker, en het menselijke gen voor interferon b-1a, dat reproductie van virussen in cellen stopt.

Het kan nog zeker tien jaar duren voor Sangs techniek resulteert in nieuwe medicijnen. Zij zoekt nog naar manieren om de hoeveelheid interferon in het eiwit te verhogen, omdat voor de behandeling van ziekten grote hoeveelheden nodig zullen zijn. Een artikel over de kippen staat in het Amerikaans wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.