BMI

De Hongerige Man wil afvallen en Sonja Bakker en ik gaan hem daarbij helpen. Van Sonja moet hij eerst zijn BMI berekenen. BMI staat voor Body Mass Index, een methode om te bepalen of iemand een te laag (< 20), normaal (20 – 25), te hoog, (25 – 30) of veel te hoog lichaamsgewicht (> 30) heeft. Bij een BMI van boven de 25 bestaat een verhoogd gezondheidsrisico. Boven de 30 wordt gesproken van obesitas.

DHM deelt zijn gewicht in kilogrammen door zijn lengte in meters in het kwadraat en komt op 24,8, volgens de BMI-tabel net niet aangemerkt als overgewicht. „Zie je wel, ik ben te dik”, zegt hij. „Onzin”, zeg ik. Ik vind DHM helemaal niet te dik. Van mij mag hij een of twee kilo afvallen, maar de rest van hem wil ik houden.

De Hongerige Man wil nu ook mijn BMI uitrekenen. Ik blijk tot mijn verbazing op de grens van ondergewicht te balanceren. Wat is dat voor methode die niet eens onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen? Die geen rekening houdt met de verhouding tussen spierweefsel en vet? En met de verdeling van dat vet over het lichaam? Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten geeft vooral het vet dat zich rondom de buikorganen bevindt, het zogenaamde viscerale vet, een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. Ik heb hier niet voor doorgeleerd, maar ik opper het toch even: is de Body Mass Index niet achterhaald? Praat erover mee op www.nrc.nl/kokenetc.

Intussen kook ik opnieuw uit Sonja Bakkers Bereik én behoud je ideale gewicht: lasagne met veel groenten. Sonja wil dat ik gehaktkruiden gebruik, maar ik kies liever oregano.

Voor 4 personen:

300 g rundergehakt

2 theelepels gedroogde oregano

500 g boerensoepgroenten

2 uien, fijngesneden

1 teentje knoflook, fijngesneden

2 blikken tomatenblokjes

een scheut rode wijn

Tabasco en worcestershiresaus

1 kruidenbouillontablet

1 pak lasagnebladen (voorgekookt)

100 g geraspte 30+ kaas

extra: ovenschaal ingekwast met olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het gehakt rul in een hapjespan en strooi er na enkele minuten de oregano over. Voeg de ui toe en fruit deze glazig. Voeg de knoflook en soepgroenten toe en bak ze een paar minuten mee. Doe de tomaatblokjes in de pan, samen met de rode wijn en de verkruimelde bouillontablet. Warm de saus goed door. Proef en maak op smaak met tabasco, worcestershiresaus en versgemalen peper. Schep een laagje saus in de ovenschaal en verdeel er een laag lasagnebladeren over. Bedek ze met een tweede laag saus en leg hierop weer lasagnebladeren. Ga zo door tot saus en lasagne op zijn; eindig met saus. Strooi er als laatste de kaas over. Bak de lasagne in ongeveer een half uur gaar in de hete oven.

Vind jij de Body Mass Index een bruikbaar instrument? Of is het tijd voor een modernere methode? Praat mee: www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil