Beeldentuin leeggeroofd

Gestolen: 'Paar op Bank' van Jan Meefout

„Vrijdagavond stormde het bij ons in Maarssen”, zegt May Hobeyn. “Ze hebben de storm gebruikt om het te doen want normaal hoor je of iemand op het grindpad loopt.” De volgende ochtend bleek hun beeldentuin leeggeroofd. Negen bronzen beelden zijn weg, waaronder zes van de kunstenaar Eric Claus. Totale waarde ongeveer 40.000 euro.

May Hobeyn (75) is de beeldentuin 16 jaar geleden begonnen toen ze stopte als docent aan de kunstacademies van Tilburg en Nijmegen. Beelden aan de Vecht staat goed bekend en trekt bezoekers van over de hele wereld. Het is een tuin van 3000 m2 bij een koetshuis. In Amerika is er een documentaire over op de televisie geweest en in Japan noemde een tijdschrift het een van de mooiste ‘art-gardens’.

„Dit is voor het eerst dat er iets gestolen is”, zegt Hobeyn. „Het was naïef om te denken dat het nooit zou gebeuren. Negen heel grote bronzen beelden. Een deel was van onszelf en een gedeelte van de kunstenaars.” Maandagochtend is er aangifte bij de politie gedaan. Die kon weinig doen en raadde volgens Hobeyn aan vooral de publiciteit te zoeken.

„Het zijn zware beelden. De dieven moeten met zijn vieren zijn geweest. Ze hebben ze minstens veertig meter naar het hek moeten slepen. Wij verplaatsen ze zelf met een kleine tractor.” De kleine beelden hebben de dieven laten staan. „Die zijn ook van brons maar daar hebben ze niet de moeite voor genomen.”

Verzekerd zijn de beelden niet. Met al die diefstallen van beelden en ander brons en koper begint geen verzekering daaraan. „Ik loop te piekeren of ik nog door moet gaan. Het is heel jammer, ik verdiende er wat extra’s mee, maar ik deed het omdat ik kunst belangrijk vind. Ik ga denk ik meer met keramiek doen. Daar zijn bijzondere ontwikkelingen gaande. En voor de dieven zijn ze niet interessant.”