Adviseurs Saddam terechtgesteld

Twee naaste medewerkers van Saddam zijn gisteren in Bagdad opgehangen.

Dit ondanks internationale ophef over Saddams executie.

SAwad al-Bandar – rechter in dienst van het regime Saddam en zijn halfbroer Barzan zijn opgehangen omdat ze verantwoordelijk worden gesteld voor het bloedbad in het dorpje Dujail. Daar werd in 1982 een mislukte aanslag op Saddam gepleegd en als wraak werden 148 shi’itische dorpelingen vermoord. Hun ‘vonnissen’ werden tijdens schijnprocessen uitgesproken door opperrechter Awad Hamed al-Bandar, voorzitter van het Iraakse Revolutionaire Hof. Voor die bedenkelijke rol werd Bandar ook ter dood veroordeeld. Volgens de aanklagers heeft Bandar, die 61 jaar is geworden, destijd zelfs slachtoffers veroordeeld die al gedood waren. Ook werd Bandar tijdens het proces tegen hem voor de voeten geworpen dat hij de doodstraf had geveld over 35 tieners die volgens de wet nog te jong waren om een dergelijke straf te krijgen. De jongste was dertien. Bandar, die zei als rechter destijds te hebben gehandeld naar de Iraakse wetten van die tijd en verklaarde onschuldig te zijn. „Ik ben een rechter en mijn geweten zou mij niet toestaan iemand onder de twintig jaar ter dood te veroordelen.” Dat werd niet geloofd door het tribunaal. De voormalige opperechter hield zich tijdens de rechtszittingen meestal rustig. Maar als Saddam en zijn halfbroer Barzan verbaal tekeergingen tegen de rechters, liet hij zich ook niet onbetuigd. addam's former chief judge Awad Hamed al-Bander reacts after being sentenced to death during his trial in the heavily fortified Green Zone in Baghdad in this November 5, 2006 file photo. A lawyer for former judge, Awad al-Bander, said al-Bander and Saddam's half-brother, Barzan al-Tikriti, were hanged on Monday, although there was no official confirmation. REUTERS/David Furst/Pool/Files (IRAQ)
SAwad al-Bandar – rechter in dienst van het regime Saddam en zijn halfbroer Barzan zijn opgehangen omdat ze verantwoordelijk worden gesteld voor het bloedbad in het dorpje Dujail. Daar werd in 1982 een mislukte aanslag op Saddam gepleegd en als wraak werden 148 shi’itische dorpelingen vermoord. Hun ‘vonnissen’ werden tijdens schijnprocessen uitgesproken door opperrechter Awad Hamed al-Bandar, voorzitter van het Iraakse Revolutionaire Hof. Voor die bedenkelijke rol werd Bandar ook ter dood veroordeeld. Volgens de aanklagers heeft Bandar, die 61 jaar is geworden, destijd zelfs slachtoffers veroordeeld die al gedood waren. Ook werd Bandar tijdens het proces tegen hem voor de voeten geworpen dat hij de doodstraf had geveld over 35 tieners die volgens de wet nog te jong waren om een dergelijke straf te krijgen. De jongste was dertien. Bandar, die zei als rechter destijds te hebben gehandeld naar de Iraakse wetten van die tijd en verklaarde onschuldig te zijn. „Ik ben een rechter en mijn geweten zou mij niet toestaan iemand onder de twintig jaar ter dood te veroordelen.” Dat werd niet geloofd door het tribunaal. De voormalige opperechter hield zich tijdens de rechtszittingen meestal rustig. Maar als Saddam en zijn halfbroer Barzan verbaal tekeergingen tegen de rechters, liet hij zich ook niet onbetuigd. addam's former chief judge Awad Hamed al-Bander reacts after being sentenced to death during his trial in the heavily fortified Green Zone in Baghdad in this November 5, 2006 file photo. A lawyer for former judge, Awad al-Bander, said al-Bander and Saddam's half-brother, Barzan al-Tikriti, were hanged on Monday, although there was no official confirmation. REUTERS/David Furst/Pool/Files (IRAQ) REUTERS

De halfbroer van Saddam Hussein, Barzan Ibrahim al-Tikriti, en voormalig opperrechter Awad Hamad al-Bandar zijn gisterochtend vroeg opgehangen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Net als Saddam zijn ze ter dood gebracht wegens hun rol bij een bloedbad in het dorp Dujail. Daar werden 148 shi’itische inwoners vermoord na een mislukte aanslag in 1982 op Saddam.

De Iraakse president Jalal Talabani pleitte afgelopen week nog voor uitstel van de nieuwe terechtstellingen. Hij verwees naar de ophef die is ontstaan over de manier waarop in december de executie van Saddam verliep. Omstanders filmden toen met mobiele telefoons en schreeuwden beledigingen naar de oud-dictator.

Een regeringswoordvoerder onderstreepte gisteren dat de executies ditmaal volgens de regels waren verlopen. Wel erkende hij dat Saddams halfbroer Barzan door zijn ophanging „per ongeluk is onthoofd. Een regeringsadviseur zei dat zoiets „zelden” voorkomt bij een dergelijke executie. Hij sprak over „een straf Gods”. Barzan was het hoofd van de geheime politie onder Saddam Hussein.

Regeringsfunctionarissen hebben gisteren aan journalisten een film laten zien van de executie. Daarop was te zien hoe de twee lichamen door de val van het schavot stortten, waarna het hoofd van halfbroer Barzan van het lichaam vliegt. Bandar hing daarnaast dood aan zijn strop.

Advocaten van Barzan en Bandar en sunnitische politici hebben woedend gereageerd op de onthoofding. Khalaf al-Olayan, een leider van het grootste sunnitische blok in het Iraakse parlement, eiste dat hij de video van de executie te zien krijgt. „Het is onmogelijk dat een persoon onthoofd wordt als hij wordt opgehangen”, zei hij tegen Al-Jazeera. „Dit laat zien dat ze (de regering) het lichaam hebben verminkt en dat is een schending van de wet.”

Een Egyptische forensisch expert, Fakhri Mohammed Saleh, zei tegen Al-Jazeera dat onthoofding soms voorkomt tijdens een ophanging als het touw dat wordt gebruikt van slechte kwaliteit is of als de beulen onervaren zijn. Beulen schatten hoe lang de strop moet zijn om de nek van de ter dood veroordeelde te breken, zonder dat hij wordt onthoofd.

Internationaal is er met afkeuring gereageerd op de gang van zaken rond de executie. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei: „Ik zal de eerste zijn die zegt dat we teleurgesteld waren dat er niet meer waardigheid was voor de beschuldigden onder deze omstandigheden.” De Jordaanse regering sprak de hoop uit dat de executie de nationale verzoening tussen sunnieten en shi’ieten in Irak niet verder ondermijnt. (AP, AFP, BBC, Reuters)