Accountant sponsort museum Belvédère

Museum Belvédère in het Friese Oranjewoud heeft een vijfjarige sponsorovereenkomst gesloten met PricewaterhouseCoopers. Hierdoor kan het museum voor moderne en hedendaagse kunst vijf extra internationale tentoonstellingen organiseren en een assistent voor oprichter en directeur/conservator Thom Mercuur in dienst nemen. De hoogte van het sponsorbedrag is niet bekendgemaakt.

Eind dit jaar komt er een expositie van de Belgische kunstenaar Roger Raveel en volgend jaar een tentoonstelling over vijf Friese kunstenaars die tussen 1910 en 1932 in Parijs verbleven, onder wie Jeanne Bieruma Oosting en Piet van der Hem. Verder staat er een expositie over De Stijl en het dadaïsme op het programma.

Volgens Mercuur biedt de overeenkomst ook mogelijkheden om particuliere collecties te tonen, die niet eerder te zien waren. Hij is blij met het contract met het accountantsbureau. „De onderneming heeft liefde voor dit gebouw en de collectie. Via hen kunnen we in contact komen met vermogende particulieren, die in bezit zijn van kunst.” Een van zijn wensen is ooit een grote tentoonstelling te maken over de Friese expressionist Gerrit Benner (1897-1981). „Er zijn alleen maar commercieel gerichte exposities over hem geweest, geen echt artistieke.”

Almar van Keulen, directeur van PricewaterhouseCoopers in Leeuwarden, denkt dat de sponsoring een gunstig effect heeft op het imago van het concern. „Wij vinden het belangrijk om als bedrijf ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.” PricewaterhouseCoopers is overigens al subsponsor van SC Heerenveen en het Nederlands Elftal.

Museum Belvédère, het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland, opende twee jaar geleden en trok toen 75.000 bezoekers. Vorig jaar waren dat er een kleine 53.000. Belvédère beschikt over een collectie kunstwerken van Friese realistische schilders en geestverwanten uit binnen- en buitenland.

Het museum krijgt geen subsidies. Wel zijn er 55 bedrijven, voornamelijk uit het noorden, waarvan het jaarlijks 2500 euro krijgt.