Aanpak vervalste euro’s succesvol volgens politie

Door een onzer redacteuren

Amsterdam. De bestrijding van het vervalsen van eurobiljetten verloopt steeds beter. Dit meldt de Europese politieorganisatie Europol. In de eurolanden nam het aantal valse biljetten in omloop licht af in 2006, in Nederland fors.

In 2006 werden in Europa ruim 550.000 valse biljetten in beslag genomen voordat ze in omloop kwamen. Tevens werden zestien illegale drukkerijen opgerold en 540 verdachten gearresteerd. In 2005 waren dat nog 270.000 biljetten, dertien drukkerijen en 337 verdachten. Europol wil de cijfers om ‘strategische redenen’ niet toelichten.

Het aantal onderschepte valse eurobiljetten dat wel in omloop was, nam volgens de Europese Centrale Bank (ECB) in 2006 met 2,4 procent af ten opzichte van 2005 tot 565.000. Volgens de ECB blijft het aantal vervalsingen laag vergeleken met het aantal echte eurobiljetten in omloop. Dat waren er in de tweede helft van 2006 gemiddeld 10,6 miljard.

In Nederland zijn volgens De Nederlandsche Bank vorig jaar 20.745 valse eurobiljetten onderschept, een daling van 17 procent ten opzichte van de 25.022 vervalsingen die in 2005 werden geteld. Volgens de ECB worden biljetten van 20 euro het meest vervalst, met 36 procent van het aantal vervalsingen.

Europarlementariër Jules Maaten (VVD), deskundige op het gebied van de euro, is blij met het succes, maar wil meer aandacht voor valse euromunten. In 2005 werden 96.000 vervalste euromunten uit omloop genomen; een toename van 29 procent ten opzichte van 2004.

Maaten: „Ook valse munten schaden het vertrouwen in de euro, bijvoorbeeld in de landen die de Europese munt nog moeten invoeren”.

Hoe onderscheid je valse van echte eurobiljetten? Kijk op de site van De Nederlandsche Bank via www.dnb.nl, klik op ‘betalingsverkeer’ en vervolgens op ‘eurobankbiljetten’.