7 redenen om uit te gaan

Walvisskelet gemaakt van stoelen, door Brian Jungen
Walvisskelet gemaakt van stoelen, door Brian Jungen

Pomodori

Laandwarsstraat 15, BaarnTelefoon (035) 541 40 13Keuken open 9.00-18.00, zo geslotenItaliaans, pin, contant.Minimum vaste menuprijs 8,50 euroCategorie: thuisbezorgen

De naam verraadt Italiaanse invloeden en dat klopt, maar ook voor een clubsandwich of hartige taart kun je terecht bij dit charmante lunchadres. Er worden allerhande delicatessen geserveerd, voor thuis of op kantoor. Vooral de rosbief en ei is een traktatie. Daarnaast valt te kiezen uit een aantal zoete huisspecialiteiten, zoals de Sachertorte of de appeltaart. Men gebruikt elke dag verse ingrediënten, daarom is er geen vaste menukaart.

uitstekend | Een gezellige, luxe en goed uitziende lunchroom. Het eten is van hoge kwaliteit. Een echte aanrader. (20-6-2006 K. te Woudenberg)

uitstekend | Wat kunnen deze mensen toch goed koken. En wat heerlijk voor ons dat we op loopafstand wonen. (17-6-2006 S. V. te Baarn)

uitstekend | Top lunchroom met een kaart waar je allerhande mogelijkheden op treft. Absoluut een aanrader om te lunchen. Lekkere rode en witte Italiaanse wijnen. En een leuke, vlotte bediening. (21-05-2006 Frans Luiten)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 FILOCAFÉ

Felix & Sofie: In Tegendeel!

Amsterdam: Felix Meritis. Toegang: gratis. Inl/res: ww.felixmeritis.nl

Felix & Sofie zoekt het vanavond in de tegendelen. De avond begint met een column door Sebastien Valkenberg. Hierna volgt een interview met emeritus hoogleraar Jaap Mansfeld, auteur van Aldus Sprak Heraclitus. Dit boek bevat de vertaling van alle fragmenten van Heraclitus tot dusver. Na de pauze volgt een discussie getiteld ‘Politisering of Polarisering? met Marc Schuilenburg, docent criminologie aan de VU, en mede-auteur van het boek Mediapolis. Populaire cultuur en de stad. Welke maatschappelijke prijs betalen we in een maatschappij waarin alles om controle draait?

3 MUZIEKTHEATER

Dédé le Taxi

Leiden: Schouwburg. Tijd: 20.15u. Entree: v.a. 13,50. Res: 071-5163888.

Het tweetalige Dédé le Taxi is een co-productie van de Veenfabriek met het Vlaamse Theater Antigone en het Franse Compagnie du Tire-Laine. Taxichauffeur Dédé is geobsedeerd door de stad waarvan hij de straten iedere nacht doorkruist. Hij kent het volledige stadsplan uit zijn hoofd en de geschiedenis van de straten en hun namen. Hij rijdt alleen ’s nachts en heeft daar zo zijn redenen voor. Overdag wil hij zijn tijd besteden aan iets anders, aan iemand met wie hij een zeer sterke band heeft en voor wie hij graag wil zorgen. Tekst: Josse de Pauw. Regie: Paul Koek.

4 KUNST

Brian Jungen

Rotterdam: Witte de With. T/m 11 februari. Openingstijden: di t/m zo 11.00-18.00u. Inl: www.wdw.nl

Spookachtige maskers en schilden staan in kunstcentrum Witte de With opgesteld, boven op sokkels, vastgepind op standaarden. Ze zijn vervaardigd van uit elkaar gehaalde sportschoenen. Soms is de schoen nog herkenbaar, soms helemaal niet; twee Nike-logo’s doen dienst als ogen, schoenflappen worden oren. Het is Brian Jungen (1970) te doen om de transformatie die voorwerpen ondergaan wanneer hun oorspronkelijke gebruikswaarde verloren gaat.

5 DOCUMENTAIRE

Our Daily Bread

In Amsterdam, Haarlem, Nijmegen, Utrecht. Inl: www.filmladder.nl

Een verbijsterend kijkje in de voedingsindustrie. Met bijna meditatieve kalmte filmde regisseur Nicholas Geyrhalter in fokcentra, kippenfarms, kassen en abattoirs. Niets van wat hij toont lijkt nog enige verbinding te hebben met moeder natuur. Niets doet nog denken aan slachthuizen of akkers. De woordloze documentaire is een anderhalf uur lang commentaar op de bio-industrie. Die koele eentonigheid is zo’n beetje het enige bezwaar tegen Our Daily Bread.

6 LEZING

Hoe redeneren kinderen?

Groningen: Academie voor Gezondheidsstudies, Hanzehogeschool, Eyssoniusplein 18. Tijd: 16.30u. Spreker: Prof.dr. Jan de Lange. Entree: gratis. Inl: www.rug.nl/studium

Jonge kinderen sprankelen vaak van nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen. Maar hoe redeneren kinderen? Hoe komen zij tot hun verklaringen? Welke strategieën gebruiken ze om hun wereld uit te leggen? Prof. dr. Jan de Lange, van het onderzoeksprogramma ‘TalentenKracht’, geeft een lezing over welke talenten, mogelijkheden en kwaliteiten kinderen in de leeftijd van drie tot vijf jaar hebben, met de nadruk op aanleg voor wiskunde, techniek en logica.

7 SCHRIJVERS

Er was eens een God

Utrecht: Selexyz Broese. Tijd: 19.30u. Toegang: 5 euro. Res: 030-2332500 & www.selexyz.nl

Jan, Jan jr. en Bas Blokker vertellen vanavond over hun boek Er was eens een God (uitgeverij Contact) waarin zij op een toegankelijk manier het aloude verhaal vertellen en de tekst in een historische context plaatsen. Het boek is geïllustreerd met tekeningen die J.H. Isings in 1950 maakte voor De bijbel behandeld voor jonge mensen van Wolf Meesters . Eerder verscheen van Blokker en zonen Het vooroudergevoel. De vaderlandse geschiedenis.