4 redenen om thuis te blijven

Van a tot z je eigen T-shirt designen is hot. Foto shirtshop.nl en t-signers.com
Van a tot z je eigen T-shirt designen is hot. Foto shirtshop.nl en t-signers.com

Je eigen kleding ontwerpen

www.shirtshop.nlwww.t-signers.comwww.yourcupoft.com

Je wilt je onderscheiden, uniek zijn en vooral niet opgaan in de massa. Customize je kleding, werd jaren geleden al geroepen. Buttons op je tas, opstrijkplaatjes op je broek: zolang het niet rechtstreeks uit de winkelrekken kwam, was het goed. De volgende stap is het zelf ontwerpen van je kleding. Kies een afbeelding, schrijf een bijzondere tekst of maak een eigen design. Unieke kleding dragen is en blijft hot. Er zijn trendwatchers die voorspellen dat steeds meer mensen hun eigen kleding gaan maken. Vooral via internet wordt het steeds makkelijker om je eigen shirt, top, trui of broek te ontwerpen, maar er bestaan ook winkels waar je langs kunt.

Modedesigners in spe krijgen dus steeds meer mogelijkheden. Via (web)winkels als Spreadshirt.nl en Your cup of T (in Amsterdam) kun je kleding van a tot z zelf ontwerpen, niet langer kies je uit bestaande sjablonen en teksten. „De kleding die wij maken is echt uniek. Jij zet je wensen op papier en wij maken het voor je. Een ontwerp dat door een klant is aangeleverd, wordt later niet nog eens voor iemand anders gebruikt”, zegt Petra Sluijters van Your cup of T.

Henk Nienhuis van Shirtshop merkt dat steeds meer mensen zelf ontworpen kleding gebruiken om een reactie van anderen uit te lokken. „Een van onze vaste klanten is een geschiedenisdocent op een middelbare school. Elke week bestelt hij een aantal shirts met provocerende teksten om zijn leerlingen te prikkelen.” Kleding wordt zo een soort kunst.

De meeste internetshops zijn ontstaan omdat de eigenaren een alternatief wilden bieden. „De keuzemogelijkheden ontbraken, mensen konden nergens terecht met hun eigen creaties”, zegt Nienhuis. „Wij waren op een festival en zagen veel mensen met allerlei maffe shirtjes. We bedachten dat zo iets makkelijk via internet te maken moet zijn en begonnen onze eigen shop”, legt Jeroen Apers van T-signers.com uit. De designwinkels merken nu al dat steeds meer mensen zelf ontworpen kleding bestellen. Wel waarschuwen de internetshops dat je goed naar de gekozen kleding moet kijken. Weet je zeker dat dit is wat je wilt? Is de maat goed? Ruilen is meestal niet mogelijk, omdat de kleding zo uniek is. (LvdS)

2 Ding

Clocky

www.nandahome.com, ca. 50 dollar

Deze winter mag dan wel alle records breken als het gaat om de temperaturen, zomer is het zeker niet. De vroege ochtenden blijven nog een tijdje aardedonker en nodigen verschrikkelijk uit om in bed te blijven en nog maar eens lekker om te draaien. Voor al diegenen die toch op een zeker moment zullen moeten opstaan is er nu de perfecte oplossing, Clocky. Clocky is een eigenzinnige wekker met een onverbiddelijk karakter. Eenmaal de snoozefunctie gebruiken wordt getolereerd, maar daarna is het menens. Clocky stort zich luid piepend van nachtkastje of bedrand en gaat rollend op twee robuuste wielen op zoek naar een plekje om zich te verstoppen voor zijn slaperige eigenaar. Is het ondeugende wekkertje dankzij het oplichtende schermpje eenmaal getraceerd dan kan hij slechts tot zwijgen worden gebracht door de wielen te demonteren. Wekker stil, eigenaar wakker. (NR)

3 Inrichten

Pistoolvaas aan de muur

Te koop via www.megagadgets.nl, voor 49 euro

Een roos in de loop van een pistool, een romantisch symbool voor liefde in oorlogstijd. Een beeld dat zelfs een van de grootste hardrockbands van de jaren ’90 inspireerde: Guns ’n Roses. En is in liefde en oorlog spreekwoordelijk ook niet alles toegestaan? Daarom is het ook niet vreemd dat er nu een wit, porseleinen pistool bestaat dat je kunt gebruiken als vaas voor één roos. Hang het op aan de muur bij het handvat, richt het omhoog, giet een beetje water in de loop en steek je bloem erin. Wapens zijn populair in de meubelbranche; zo bestaat er ook een lamp van de Franse ontwerper Philippe Starck met een voet van een gouden machinegeweer. Deze is te koop bij de betere lampenzaak, en kost bijna 1.000 euro. De huishoudelijke functies van de pistolen staan in schril contrast met hun dodelijke functie van de wapens, maar dat is natuurlijk ook de ironie. (LvB)

4 Info uitwisselen

Advies geven en krijgen

http://justcurio.us

‘Strangers helping strangers’, zo heet het. Stel hier je levensvraag en de antwoorden komen van over de hele wereld. Om te beginnen moet je eerst een vraag beantwoorden, daarna mag je er zelf een stellen. Onder alle vragen staat het aantal antwoorden, met het land van herkomst erbij. Op mijn vraag: ‘Will I be able to sleep tonight?’ krijg ik een beker Amerikaanse warme melk aangeboden. Ik raad een meisje dat door haar vriend bedrogen is en twijfelt of ze bij hem moet blijven aan: ‘No way. Kill him’. Ik hoop dat de consequenties meevallen. In mijn allerintelligentste vraag zit een spelfout, wat helaas voornamelijk leidt tot betweterige reacties. Veel antwoorden en vragen zijn erg melig, maar soms zijn er onverwacht serieuze wetenschappelijke verhandelingen. Natuurlijk ontbreken de fanatiekelingen niet die je proberen te bekeren. En Amerikanen hebben het vooral over seks, Irak, Bush en Pelosi. (VL)

Met bijdragen van Laura van Baars, Viola Lindner, Nicole Robbers en Leoni van de Schraaf