Zwemster Veldhuis sterk op 50 m. vrij

Met een tijd die het wereldrecord van Inge de Bruijn benaderde, heeft zwemster Marleen Veldhuis zaterdag opzien gebaard op de 50 meter vrije slag op de Flanders Swimming Cup in Antwerpen. Veldhuis eindigde in 24,37, het wereldrecord staat op 24,13. Op de dubbele afstand dook Veldhuis met 53,80 voor het eerst onder de 54 seconden en haalde opnieuw bijna een halve seconde van haar persoonlijk record af.

„Dit geeft veel zelfvertrouwen voor de WK”, glunderde de Twentse. De wereldkampioenschappen worden in maart in Melbourne gehouden. „Ik weet nu dat ik het in mij heb in de buurt van de tijden van de Australische en Duitse meiden te komen.”

Naast Veldhuis deed ook Inge Dekker van zich spreken. Op de 100 meter vlinder wist zij voor het eerst een tijd onder de 58 seconden (57,90) te realiseren. „Ik leer steeds beter hoe ik een wedstrijd moet indelen.” Als voorbereiding op de WK komt Dekker volgende maand nog in actie in Luxemburg, Veldhuis zwemt dan in Amersfoort.

Voor Pieter van den Hoogenband gold de ontmoeting in Antwerpen als laatste test voor de wereldtitelstrijd. De Brabander was uitermate tevreden, want zijn tijden op de 100 (49,78) en 200 vrij (1.47,30) gaven hem de bevestiging dat hij weer in de buurt komt van zijn oude niveau.

De drievoudig olympisch kampioen is sinds zijn herniaoperatie zoekende naar de vorm die hem vele successen bracht. Tijdens een trainingskamp in december in Zuid-Afrika heeft hij daarom samen met coach Jacco Verhaeren veel energie in de techniek gestoken. „Dit werpt nu al duidelijk zijn vruchten af”, concludeerde Van den Hoogenband. „Ik heb het gevoel dat ik mijn beste wedstrijd in maanden heb afgewerkt. Dat geeft een erg goed gevoel richting Melbourne.”

De verwachting was dat Van den Hoogenband in maart zijn laatste WK zou zwemmen, maar hij hield gisteren de mogelijkheid open voor een start in 2009 in Rome. Hij beslist na de Spelen van 2008 over zijn zwemtoekomst. (ANP)