Zevenaar poogt collectie fabriek te behouden

De gemeente Zevenaar wil dat de kunstcollectie van sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT) voor de stad behouden blijft. De sigarettenfabriek gaat in 2008 dicht, waardoor er een nieuwe bestemming voor de ‘Peter Stuyvesant’-collectie’ gezocht moet worden.

De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om de collectie moderne kunst met hulp van andere overheden, musea en vermogende particulieren aan te kopen. Zevenaar wil de kunst tentoonstellen in één van de vrijkomende bedrijfsruimtes van de BAT-fabriek, waar ook plaats moet komen voor andere bedrijfscollecties.

Het nieuwe museum moet volgens burgemeester Jan de Ruiter als „thuisbasis” fungeren voor bedrijven met een eigen kunstcollectie. „Elk gerespecteerd bedrijf heeft tegenwoordig een kunstcollectie. Zij werken vaak met wisselcollecties of willen het voor een breder publiek toegankelijk maken. Dat zou in Zevenaar kunnen”, zegt De Ruiter. „Het moet in ieder geval niet het zoveelste museum met moderne kunst worden. Ik wil iets toevoegen.”

De Ruiter zegt dat de directie van BAT hem enkele maanden de tijd heeft gegeven om met een voorstel te komen. De sigarettenfabrikant verlangt van de koper dat de collectie in één hand en in Nederland blijft. Ook moet de kunst voor het publiek toegankelijk blijven. De gemeente zegt de waarde van de collectie en de vraagprijs niet te weten.

De Peter Stuyvesant-collectie is sinds de jaren zestig op initiatief van toenmalig directeur Alexander Orlow opgebouwd en vernoemd naar een sigarettenmerk. Het begon met expressionistische en abstracte schilderwerken (onder meer van Karel Appel) en werd later uitgebreid met pop art, nouveau réalisme en de zogenaamde ‘nieuwe wilden’. De kunstwerken hangen in de kantoren en boven de productiemachines en moesten het monotone karakter van de fabriek doorbreken. De collectie omvat in totaal 1.400 werken die ook buiten het bedrijf worden tentoongesteld.

Burgemeester De Ruiter ziet het behoud van de Peter Stuyvesant-collectie als gedeeltelijke compensatie voor de economische gevolgen van de sluiting van de sigarettenfabriek. Hierdoor verdwijnen 570 directe en enkele honderden indirecte arbeidsplaatsen.