Zestienjarige haalt de cut in Honolulu

De zestienjarige Amerikaanse golfer Tadd Fujikawa heeft afgelopen weekeinde het finaleweekeinde gehaald van een groot Amerikaans proftoernooi. Hij is de jongste speler in vijftig jaar die daar in slaagde. Bij het toernooi in Honolulu op Hawaï, het eiland waar hij woont en gewoon naar school gaat, eindigde Fujikawa dankzij een fraaie birdie op de laatste hole als gedeeld twintigste. „Ik sloeg een paar slechte ballen, maar het was erg leuk”, zei Fujikawa. „Ik heb mijn best gedaan, en heb nergens spijt van.”

Fujikawa vierde vorige week zijn zestiende verjaardag. Hij was daardoor de op één na jongste speler ooit die de cut haalde op de Amerikaanse Tour. Alleen Bob Panasik was in 1957 jonger. Hij was toen nog vijftien.

Fujikawa had afgelopen jaar al naam gemaakt door zich te kwalificeren voor het US Open, een van de vier jaarlijkse majors. Hij wist zich daarvoor te plaatsen door een regionaal kwalificatietoernooi te winnen. Maar hij slaagde er vorig jaar niet in daar ook de cut (na de eerste twee rondes) te halen. Fujikawa is nog amateur en niet van plan om snel professional te worden. Hij plaatste zich voor dit toernooi in Hawaï door een lokaal amateurtoernooi te winnen.

Een ander jong talent uit Hawaï, de vrouwelijke Michelle Wie die ook probeert te slagen bij de mannen, miste in Honolulu juist de cut. Het toernooi werd gewonnen door de 42-jarige Amerikaan Paul Goydos. Hij maakte drie birdies op de laatste vier holes. Zijn vorige zege op de Amerikaanse tour dateerde van tien jaar geleden.