Wilders noemt steun van extreem-rechts `verschrikkelijk`

DEN HAAG. Fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) noemt het ”verschrikkelijk” dat zijn partij in verband is gebracht met extreem-rechts. ”Ik heb daar nooit iets mee gehad en ik zal er ook nooit iets mee hebben”, aldus Wilders nadat afgelopen weekeinde bekend werd dat de PVV voorafgaand aan de verkiezingen steun zocht op extreem rechtse en radicale internetfora. Uit onderzoek van NRC Handelsblad afgelopen zaterdag bleek dat een medewerker van de PVV bezoekers van deze sites om handtekeningen heeft gevraagd. Dat was noodzakelijk, omdat de nieuwe partij van Wilders, om aan de verkiezingen te kunnen meedoen, in alle kiesdistricten ondersteuningsverklaringen nodig had. Wilders betreurt de actie van de medewerker, die volgens hem destijds als stagiair in dienst was. Hoewel verschillende keren gedocumenteerd is dat de medewerker namens de PVV actie ondernam, ontkent Wilders dat de steunbetuigingen namens zijn partij zijn gevraagd. Hij ziet de acties als een betreurenswaardig incident en ”iets heel anders dan steun zoeken bij extreem-rechts. Dat zullen we nooit doen”, aldus Wilders zaterdagavond in het tv-programma Nova. In totaal hebben 34 rechts-extremisten ondersteuningsverklaringen aan de PVV verstrekt via extreem-rechtse websites, heeft de antifascistische onderzoeksgroep Kafka onderzocht. Wilders wil tegenover deze krant niet op de zaak ingaan.