Wilders betreurt actie van ‘stagiair’

Fractievoorzitter Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) noemt het „verschrikkelijk” dat zijn partij in verband is gebracht met extreem-rechts. „Ik heb daar nooit iets mee gehad en ik zal er ook nooit iets mee hebben”, aldus Wilders nadat afgelopen weekeinde bekend werd dat de PVV voorafgaand aan de Kamerverkiezingen in november vorig jaar steun zocht op extreemrechtse en radicale internetfora.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek dat een medewerker van de PVV bezoekers van deze websites om handtekeningen heeft gevraagd. Dat was noodzakelijk omdat de nieuwe partij van Wilders, om aan de verkiezingen mee te kunnen doen, in elk van de negentien kiesdistricten minimaal dertig ondersteuningsverklaringen nodig had.

Namens de PVV vroeg de medewerker om handtekeningen op de internetfora Polinco en Dutch Disease Report.

Wilders betreurt de actie van de medewerker, die volgens hem destijds als stagiair in dienst was. Hoewel verschillende keren gedocumenteerd is dat de medewerker namens de PVV actie ondernam, ontkent Wilders dat de steunbetuigingen namens zijn partij zijn gevraagd. Hij ziet de acties als een betreurenswaardig incident en „iets heel anders dan steun zoeken bij extreem-rechts. Dat zullen we nooit doen”, aldus Wilders zaterdagavond in het actualiteitenprogramma Nova.

Hij noemde het verder onmogelijk om 1.500 steunverklaringen te controleren. In totaal hebben 34 rechts-extremisten ondersteuningsverklaringen aan de PVV verstrekt via extreem-rechtse websites, zo heeft de antifascistische onderzoeksgroep Kafka onderzocht. Wilders wil tegenover deze krant niet verder op de zaak ingaan.

Justitie doet overigens onderzoek naar beledigende uitlatingen over homoseksuelen, joden, moslims en allochtonen op het extreem-rechtse Polinco. Dat heeft het parket generaal vanmorgen bevestigd. De aangifte is gedaan door het Meldpunt Discriminatie Internet. De aangifte had onder meer betrekking op een reactie naar aanleiding van een bezoek van prinses Máxima aan concentratiekamp Auschwitz.

Lees meer over het onderzoek en bekijk de oproepen voor steun aan de PVV op: www.nrc.nl/binnenland