Wijn bevat vaker hoog percentage alcohol

Je proeft het direct. Je mond vult zich met een licht branderig gevoel en de wijn komt zwaar, zoetig en wat vermoeiend over. Daar waar je normaliter met plezier een aantal glazen drinkt, merk je dat je er nu na twee al schoon genoeg van hebt. Werp je een blik op het etiket, blijk je te maken te hebben met een fles wijn die maar liefst 15 procent alcohol bevat. Drink je door, dan loop je het onvermijdelijke risico dat je aan het eind van de fles boven je glas in slaap dommelt.

De alcoholpercentages in wijn zijn de laatste jaren heel langzaam omhoog gekropen. Wijnen uit Zuid-Afrika en Australië – waar het overwegend warmer is dan op ons continent – maar ook de wijnen die uit Duitsland en Frankrijk, komen steeds vaker op de markt met percentages tussen de 14,5 en 15,5 procent. Veel warmte zorgt ervoor dat er meer suikers in de druif worden gevormd, en veel suikers zorgen weer voor veel alcohol in de wijn.

Op zich hoeven dit soort alcoholrijkere wijnen geen probleem op te leveren, mits het alcoholpercentage in balans is met de tannines, de zuren en de suikers. Je drinkt wat minder en je hebt nergens last van, kijk bijvoorbeeld naar versterkte wijnen zoals port en sherry. Die bevatten tussen de 15 en 20 procent alcohol, maar hebben ook een totaal andere functie. Namelijk die van aperitief of dessertwijn.

Indien er sprake is van disbalans kunnen bepaalde zaken in de wijn worden overschaduwd door de alcohol. De alcohol zal bijvoorbeeld het fruit of de zuren en tannines gaan domineren, met als resultaat dat deze belangrijke aspecten worden weggedrukt en er een onprettige wijn ontstaat. Dit kan overigens ook bewust gedaan worden. Als een wijnmaker zijn wijn niet perfect gemaakt krijgt, zal hij de storende elementen moeten verdoezelen. Alcohol is hier een probaat middel voor.

Let wel, wijn heeft alcohol nodig. Te lage percentages leiden tot slappe zielloze wijnen. Maar er is wat voor te zeggen om die langzame groei te stoppen en te kijken of het met een procentje minder kan, zodat alle elementen in de wijn gelijkelijk tot hun recht komen en je ongestoord kunt genieten.

Discussieer mee over alcoholpercentages op: www.wijnsuggestie.nl

    • Cuno van 't Hoff