Wachten op helikopter in Kandahar

Foto WFA/Richard Frigge WFA09:NEDERLANDSE MILITAIREN IN AFGHANISTAN:OMGEVING KANDAHAR:12JAN2007- Nederlandse militairen worden in de omgeving van Kandahar opgepikt door een Britse Chinookhelikopter. Samen met Afghaanse militairen hadden ze een bijeenkomst van dorpsoudsten (een zogenaamde shoura) beveiligd. Na afloop werden nog wat hulpgoederen uitgedeeld zoals een zinken emmer en een hark. WFA/wc/str. Richard Frigge/Defensie WFA
Foto WFA/Richard Frigge WFA09:NEDERLANDSE MILITAIREN IN AFGHANISTAN:OMGEVING KANDAHAR:12JAN2007- Nederlandse militairen worden in de omgeving van Kandahar opgepikt door een Britse Chinookhelikopter. Samen met Afghaanse militairen hadden ze een bijeenkomst van dorpsoudsten (een zogenaamde shoura) beveiligd. Na afloop werden nog wat hulpgoederen uitgedeeld zoals een zinken emmer en een hark. WFA/wc/str. Richard Frigge/Defensie WFA WFA

Nederlandse militairen worden in de omgeving van Kandahar Stad opgepikt door een Britse Chinook-helikopter. Samen met Afghaanse militairen hadden ze een bijeenkomst van dorpsoudsten beveiligd in de provincie Kandahar, gelegen naast Uruzgan.

Afgelopen donderdag raakten de Nederlandse militairen in de Baluchi-vallei in Uruzgan in een zwaar vuurgevecht met Talibaan-strijders. Daarbij is door de Nederlanders met mitrailleurs en mortieren geschoten. Op een zeker moment vluchtten de Talibaan een boerenhoeve in. Twee inmiddels te hulp geroepen Nederlandse Apache-helikopters hebben daarop Hellfire-raketten afgevuurd, waarna het vuur van de Talibaan verstomde.

Het incident past in het streven van de Nederlandse legerleiding in Uruzgan om de druk op de Talibaan in de Baluchi-vallei en de pas die daartoe toegang geeft, op te voeren. De Baluchi-vallei is een van de voornaamste delen van Uruzgan die de Nederlanders aan hun zone van controle willen toevoegen. Sinds enkele weken hebben de Nederlanders aan het begin van de pas een vooruitgeschoven post ingericht, die regelmatig door de Talibaan wordt beschoten.

Onder de Nederlandse militairen bestaat irritatie over de beeldvorming in Nederland, dat het in Uruzgan niet gevaarlijk is, er niet gevochten wordt en zij zelden iets meemaken.