VS: meer betrokkenheid bij conflict M-Oosten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft gisteren meer Amerikaanse betrokkenheid toegezegd bij het zoeken naar een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. „Ik heb duidelijk de roep gehoord om meer Amerikaanse betrokkenheid bij dit proces”, aldus Rice na haar ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Ze zei echter niet met nieuwe voorstellen te komen.

President Abbas wees het voorstel van een voorlopige Palestijnse staat met tijdelijke grenzen gisteren af. Dat voorstel, onderdeel van de zogeheten Routekaart naar Vrede, werd vorige maand herhaald door de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken. Abbas vreest dat tijdelijke grenzen definitief zullen worden.

Rice, die een rondreis van een week door het Midden-Oosten maakt, reageerde door haar steun te herhalen voor de Routekaart. Ze wil de invoering ervan versnellen „om het Palestijnse volk te laten zien hoe we vooruitgang willen boeken bij de vorming van een Palestijnse staat”.

Tijdens de eerste dagen van Rice’ bezoek aan de regio ging haar aandacht vooral uit naar het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Daarna bezoekt ze de Amerikaanse bondgenoten Egypte, Saoedi-Arabië en Koeweit om te praten over Irak.

Deze sunnitische landen maken zich zorgen om de groeiende invloed van shi’ieten in de regio, met name Iran en de door shi’ieten gedomineerde Iraakse regering. Vorige week waarschuwde het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, John Negroponte, nog dat de groeiende invloed van Iran in het Midden-Oosten heeft geleid tot een wedergeboorte van shi’itisch radicalisme dat landen in de hele regio kan destabiliseren.

President Bush zei in zijn toespraak over Irak vorige week dat aanvallen op Amerikaanse troepen in Irak worden gesteund door Iran en Syrië. „We zullen de netwerken die geavanceerde wapens aan onze vijanden in Irak leveren, traceren en vernietigen”, aldus Bush.

Rice probeert in de regio steun te vinden voor de nieuwe strategie van Bush in Irak. Volgens Rice hebben de Arabische leiders alle reden om te helpen, omdat een stabiel Irak ook in hun belang is. De Jordaanse koning Abdullah waarschuwde gisteren dat de Iraakse verzoening zal mislukken als de sunnitische Irakezen niet betrokken worden bij het besluitvormingsproces. (AP, BBC, Reuters)