Volwassen oorlog met taal als machinegeweer

Romeo Delta, door MUZtheater Regie: Ben Harrison. Tournee: t/m 10 feb. Inl.: www.muz.nu. Romeo Delta, door MUZtheater Regie: Ben Harrison. Tournee: t/m 10 feb. Inl.: www.muz.nu. **---

Romeo Delta, door MUZtheater

Regie: Ben Harrison. Tournee: t/m 10 feb. Inl.: www.muz.nu.

**---

„Elk lijk zal onze doelen rechtvaardigen”, buldert kolonel Johns. Achter hem de Amerikaanse vlag. Fier en vanzelfsprekend. Het is een volwassen oorlog die gevoerd wordt in Romeo Delta, de nieuwe jeugdvoorstelling van het MUZtheater. Met Pugilist Specialist schreef de jonge Amerikaanse auteur Adriano Shaplin een scherpe aanklacht tegen de ‘War on Terror’. In de Nederlandse vertaling zit het stuk vol bizarre taalatletiek, die de verbale lenigheid van elk normaal mens te boven gaat. Wellicht bijzonder als leeservaring, maar in het theater ondergaat de kijker toch vooral een spervuur van woorden. Regisseur Ben Harrison hanteert taal als machinegeweer: in een moordend tempo kletteren de zinnen de zaal in.

In Romeo Delta verenigen vier mariniers hun krachten om ‘een tiran in het Midden-Oosten’ te elimineren. De voorstelling is rijk aan verwijzingen naar de Amerikaanse interventie in Irak. En de kordate explosievenexpert Emma Stein zorgt voor een extra dimensie. Niet alleen moet ze zich weren tegen allerlei seksisme, ze waagt het ook het militaire commando in twijfel te trekken. Het verhaal kent een spannende gelaagdheid, maar redt het echter niet in het militaire staccato van Harrisons verbale dictatuur.

    • Isabella Steenbergen