Twee zeges hockeysters in Argentinië

De Nederlandse hockeysters zijn de Champions Trophy in Argentinië met twee overwinningen begonnen. Na een zege (3-1) op Spanje, zaterdag in de openingswedstrijd, werd gisteren Japan met 3-0 verslagen.

Het verjongde Nederland stelde met die twee overwinningen de kandidatuur voor de titel van het jaarlijkse zeslandentoernooi, dat plaatsheeft in Quilmes, een stad van 500.000 inwoners op zestien kilometer van de hoofdstad Buenos Aires.

Hoewel Nederland onlangs in Madrid wereldkampioen werd, lag de favorietenrol niet voor de hand, omdat de ploeg ten opzichte van de wereldtitelstrijd op zes plaatsen is gewijzigd.

Bondscoach Marc Lammers trachtte in de aanloop naar de Champions Trophy de hoge verwachtingen een beetje te temperen. „We hoeven het toernooi niet te winnen. We richten ons in eerste instantie op ons spel. Ik wil geen extra stress”, zei de gedreven coach vooraf.

Lammers is desondanks niet verrast door de vliegende start van zijn team. Hij weet als geen ander dat zijn speelsters altijd en overal willen winnen. Dus ook met een danig vernieuwde ploeg bij de Champions Trophy. Na het eerste speelweekeinde staat Nederland op de eerste plaats of Lammers het nu leuk vindt of niet.

Nederland begon zaterdag hoopgevend. Spanje, de nummer vier van het laatste WK, kwam alleen na de treffer van Mario Romagosa in de 47ste minuut (2-1) even gevaarlijk opzetten. Met een hard schot in de slotfase stelde Kim Lammers de zege veilig: 3-1.

Eerder in het duel, op een stroef veld bij een harde wind en een hoge temperatuur (31 graden Celsius), hadden debutante Carlijn Welten en Naomi van As al gescoord.

De omstandigheden in Quilmes waren gisteren aanmerkelijk beter. Er stond minder wind en het was ook wat koeler in het stadion. Japan, vijfde op het WK, kon Nederland twintig minuten in bedwang houden, maar daarna drukte Nederland het verschil in kwaliteit in de score uit. Maartje Paumen, uit de derde strafcorner, en Kim Lammers zorgden voor een comfortabele voorsprong bij de rust (2-0).

Na de pauze verhoogde Fatima Moreira de Melo in de 44e minuut de score (3-0) waarna het superieure Nederland een gewonnen wedstrijd speelde. Morgen wacht Nederland het duel met het gastland Argentinië, dat net als Nederland twee wedstrijden heeft gewonnen.

Bondscoach Lammers was gisteren een tevreden man. „Ondanks alle wisselingen spelen we heel degelijk”, zei Lammers. „We benutten onze kansen goed en geven achterin weinig weg. In feite hadden we tegen Spanje en Japan meer moeten scoren.”

Lammers verwachtte gisteren in Argentinië niet dat de spanning oploopt na de sterke start bij de Champions Trophy. „Ik denk juist dat de druk vermindert. Bij het begin van het toernooi waren we nog een beetje onzeker, maar nu hebben we van alles een goed beeld.”