Trainers haten hem, penningmeesters niet

Het curriculum vitae van voetballer David Beckham is indrukwekkend. Tweemaal wereldvoetballer van het jaar, de enige Engelsman die meer dan honderd wedstrijden in de Champions League speelde en er is ook niemand in Engeland die tijdens drie achtereenvolgende WK’s wist te scoren.

Beckhams nieuwe voetbalclub, LA Galaxy uit Californië, zette de career highlights vorige week bij de bekendmaking van zijn komst nog eens op een rijtje. Toen bleek ook dat het laatste hoogtepunt alweer van 2005 dateert. In dat jaar werd de Britse stervoetballer van weleer ambassadeur bij Unicef.

Volop redenen om zuur te doen over de komst van de 31-jarige middenvelder naar het Amerikaanse voetbal. Want heeft hij niet bij Real Madrid bewezen dat zijn voetbalcarrière achter hem ligt? Doet zijn komst naar de VS niet denken aan de veel te ambitieuze voetbalplannen uit de jaren zeventig toen voetballers op hun retour massaal de oversteek waagden? En haalt hij met zijn salaris van 1 miljoen dollar per week niet in één keer de fundamenten onder de zorgvuldig opgebouwde Major League Soccer vandaan?

Welnee, veel te Europees gedacht. Bij LA Galaxy zien ze het voetbal, zoals dat ook bij de grote sporten in de VS gebeurt, vooral als show. Beckham comes to America schreeuwt de website. En vanzelfsprekend Buy Galaxy tickets now.

Want de show moet wel geld opleveren en daarom is Beckham ook de beste keuze. Hij is altijd zijn geld waard, al blijven de prestaties op het veld achter. Dankzij zijn voetbalshirts en duizend andere Beckham-artikelen. Bij Real Madrid mag trainer Fabio Capello ontevreden zijn, de penningmeester is dat niet.

En geen Amerikaan maakt zich er druk over dat Beckham het nog matige niveau van het voetbal niet zal opkrikken. Wat nou matig? Ook bij de grote sporten in dat land geldt: wie in de VS als eerste eindigt, is de nieuwe wereldkampioen.

Illustratief is dat tweederde van de bezoekers van de website van LA Galaxy ervan overtuigd is dat de club met Beckham kampioen wordt, terwijl het in 2006 voorlaatste werd in de Western Standings. Voorlaatste? Ja, nog een geluk voor Beckham. In Amerika houden ze niet van degradatie.

Erik van der Walle

    • Erik van der Walle