Scooter Libby voor de rechter en Rice op reis

1 Morgen begint in de VS het proces tegen Lewis ‘Scooter’ Libby, oud-stafchef van de Amerikaanse vicepresident Dick Cheney.

Libby wordt verdacht van onder meer liegen onder ede. Hij zou dat hebben gedaan in de ‘zaak-Plamegate’, genoemd naar CIA-undercoveragente Valerie Plame.

Het verhaal zou een mooi script voor een spannende thriller kunnen zijn: Kort nadat Saddam Hussein in 2003 ten val was gebracht, rezen vragen over de rechtvaardigheid van de oorlog tegen Irak. Volgens Bush had Irak massavernietigingswapens, maar de Amerikanen konden die niet vinden. De Amerikaanse oud-diplomaat Joe Wilson had voor de geheime dienst CIA in 2002 onderzocht of Saddam had geprobeerd uranium te kopen in Niger. Wilson concludeerde dat dat niet aannemelijk was. Toch gebruikte Bush het ‘Niger-verhaal’ om de invasie in Irak te rechtvaardigen.

Wilson stelde in 2003 dat de regering het gevaar van Saddam moedwillig had overdreven, het Witte Huis wist immers dat Saddam nooit had geprobeerd uranium in Niger te kopen.

Wat na die uitlatingen volgde was, aldus Wilson, een wraakactie van het Witte Huis. Volgens Wilson lekte het Witte Huis de identiteit van zijn vrouw Valerie Plame naar de pers. Omdat zij CIA-undercoveragente is, kwam ze door de openbaarmaking van haar identiteit in levensgevaar. De CIA deed aangifte. Er kwam een strafrechtelijk onderzoek.

Tijdens dat proces zou Libby meineed hebben gepleegd. De aanklager heeft vastgesteld dat Libby moedwillig een valse verklaring heeft afgelegd over zijn gesprekken met journalisten over Plame. Libby kan een gevangenisstraf van zeventien jaar krijgen.

De zaak is politiek erg gevoelig. Mogelijk worden vicepresident Cheney en oud-minister van Buitenlandse Zaken Powell opgeroepen als getuigen, evenals Ari Fleischer, voormalig woordvoerder van het Witte Huis en New York Times-verslaggeefster Judith Miller.

2 De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice reist deze week door het Midden-Oosten en Europa. Ze gaat langs in Israël, de westelijke Jordaanoever, Egypte, Jordanië, Koeweit, Saoedi-Arabië, Groot-Brittannië en Duitsland. Haar bezoek is afgelopen vrijdag begonnen, ze is aanstaande vrijdag weer terug in Washington. Rice zal onder meer spreken over het Israëlisch-Palestijnse conflict en Irak.

Verder deze week, niet vergeten:

vandaag presenteert Margreeth de Boer een rapport over de bouw van het complex aan het Bos en Lommerplein in Amsterdam, geschreven in opdracht van de gemeente;

woensdag is het Dag van de Tuinder;

vrijdag wordt prinses Margriet al weer 64.

Samenstelling: Peter Leijten