Saxofonist Michael Brecker (57) overleden

Tenorsaxofonist Michael Brecker was het perfecte voorbeeld van een musicus die geen onderscheid wilde maken tussen pop-, rock-, blues- en jazzmuziek. Hoewel de roots van Brecker in de jazz lagen, heeft hij altijd de drang gevoeld nieuwe deuren te openen. Hij was zowel de ultieme fusionmusicus als de avontuurlijke, vernieuwende jazzmusicus en behoorde tot de top. Zijn fenomenale instrumentbeheersing op tenor werd bestudeerd en afgekeken door tal van beginnende saxofonisten.

Zaterdag overleed Michael Brecker (57) in New York aan de gevolgen van leukemie. Dat hij ziek was, werd een jaar geleden bekend door een brief van zijn vrouw aan de internationale jazzgemeenschap. Zij riep daarin op tot een geschikte donor voor de beenmergtransplantatie. Een experimentele stamceltransplantatie mocht dit jaar niet baten. Ernstig ziek voltooide hij twee weken geleden toch zijn laatste album.

Brecker werd in zijn carrière onderscheiden met elf Grammy Awards. Aanvankelijk studeerde de in Philadelphia geboren musicus klarinet. Later stapte hij via de altsaxofoon over op de tenor, net als zijn idool John Coltrane. Voor hij zijn eerste eigen plaat maakte in 1987, stond hij te boek als een van de meest gevraagde sessiemuzikanten in de jaren zeventig en tachtig. Hij werkte samen met vele grote jazz- en popnamen als Chick Corea, McCoy Tyner, Charles Mingus, Paul Simon, James Taylor en Joni Mitchell. Hij was de oprichter van de succesvolle groep Steps Ahead, maar maakte echt naam met zijn oudere broer Randy (trompet) in de Brecker Brothers Band eind jaren zeventig, die stevige funky muziek maakte. Zes albums vonden hun weg naar een breed publiek.

Door zijn solo-activeiten groeide Brecker uit tot symbool van in alle stijlen passend vakmanschap. Zijn eerste, titelloze, soloalbum werd alom bejubeld. Maar ook zijn opnames met McCoy Tyner kreeg goede pers. In 2001 maakte hij met een allstar bezetting (Herbie Hancock, Pat Metheny) het ballade-album The Nearness of You. In hetzelfde jaar deden de Brecker Brothers een reünietoer, met onder meer een concert op het North Sea Jazz Festival. Brecker was in 2004 ook artist in residence van het festival.

Hij presenteerde er zijn Quindectet, een 15-mans formatie met strijkers, blazers en een uitgebreide ritmesectie. Met deze sensitieve, avontuurlijke muziek met opwindende wendingen bleek dat hij als grote Coltrane-adept tegenwoordig misschien wel meer werd gegidst door tenorist Wayne Shorter.

Twee jaar geleden ontving Brecker een eredoctoraat in de muziek van het befaamde Berklee College of Music in Boston.

    • Amanda Kuyper