Rice: spoedig top van drie partijen

Op initiatief van de VS wordt „over enkele weken” een Israëlisch-Palestijnse top georganiseerd om het vastgelopen vredesproces te reanimeren. Dat is de uitkomst van een 72 uur durend bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan de bezette Palestijnse gebieden, Jordanië en Israël.

Het plan voor een driepartijentop is afkomstig van Rice die de Palestijnse president Abbas gisteren beloofde dat de VS zich weer actief gaan bemoeien met het realiseren van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Premier Olmert stemde vanochtend in met „een trilaterale bijeenkomst”.

Rice reisde door naar Egypte, Saoedi-Arabië en de Golfstaten. De VS zoeken bij de sunnitische Arabische landen steun voor het beleid in Irak. Hervatting van het Israëlisch-Palestijnse „vredesproces’’ is voor de sunnitische Arabische landen een voorwaarde om Amerika te helpen in Irak.

Rice zei in Ramallah dat zij de noodzaak om de Palestijnen „een politieke horizon” te bieden volledig onderschrijft en zich daarvoor zal inspannen. In Jeruzalem zei zij het eens te zijn met de eis van premier Olmert dat een eventuele Palestijnse eenheidsregering(van Fatah en Hamas) Israël erkent. De Amerikaans-Israëlische boycot van de Hamas-regering blijft daarom gehandhaafd.

Rice zei verder dat de zogeheten Routekaart voor de vrede nog steeds geldig is, omdat dit het enige document is waar alle partijen (inclusief de VS, Rusland en Europa) het over eens zijn. Zij suggereerde dat er een aantal stappen van dit plan overgeslagen moet worden en dat er een Palestijnse staat binnen tijdelijke grenzen kan worden opgericht. Dat houdt in dat Israël niet meteen gedwongen zal worden een groot aantal nederzettingen te ontruimen. President Abbas is tegen tijdelijke arrangementen.

Deze nederzettingen worden versterkt en uitgebreid, ook in de Jordaanvallei. Gisteren werd de bouw van 44 nieuwe huizen in Maaleh Adumim (ten oosten van Jeruzalem) aanbesteed. De VS zijn net als Europa tegen de nederzettingen.