Retour Den Haag-Brussel

engeltje (voor rubriek Retour Den Haag-Brussel: Jeroen Dijsselbloem
engeltje (voor rubriek Retour Den Haag-Brussel: Jeroen Dijsselbloem

Bijbelprijs PvdA’er

Dat komt wel goed, met die formatie tussen CDA, PvdA en ChristenUnie. Het onderling vertrouwen is zo groot tussen de partijen, dat ze elkaar al wederzijds prijzen aan het toekennen zijn. Vorige week riep de jongerenorganisatie van de ChristenUnie (Perspectief geheten) Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van de PvdA uit tot ‘Engel van het Jaar’. De jaarlijkse prijs is bedoeld „voor de politicus van een niet-christelijke partij die zich het afgelopen jaar het meest heeft laten leiden door Bijbelse waarden en normen”.

Dijsselbloem kreeg de prijs omdat hij zich in maart 2006 heeft verzet tegen seksistische videoclips op muziekzenders als TMF en MTV. „Sommige clips zijn zo ranzig, zend die nou gewoon niet meer uit”, zei Dijsselbloem destijds.

De christelijke jongerenorganisatie wijzigde de naam van de prijs vorig jaar van Heiden van het Jaar in Engel van het Jaar. Heiden had een te negatieve connotatie, terwijl de prijs juist positief bedoeld is. Vorig jaar kreeg VVD-coryfee Hans Wiegel de prijs uitgereikt, vanwege zijn opstelling in de discussie met toenmalig Kamerlid Ayaan Hirsi Ali over de vrijheid van onderwijs. Wiegel verdedigde artikel 23 van de Grondwet, terwijl Hirsi Ali het juist aanviel. (EK)

Penningen als prijs

Het wordt een spannende dag morgen voor Jan Mulder, europarlementariër voor de VVD. De Europese liberale fractie waar de VVD’ers deel van uitmaken, heeft hem kandidaat gesteld als lid van het college van quaestoren van het Europees Parlement. En daarover zullen de Europese volksvertegenwoordigers morgen moeten stemmen.

Quaestor? „Vergelijk het met de penningmeester van een korfbalclub”, zegt Jan Mulder. De quaestoren beoordelen alle uitgaven die het Europees Parlement zelf maakt en staan daarover in nauw contact met de voorzitter en vice-voorzitters van het Parlement.

Tot nu toe hebben de twee grote fracties in het Europees Parlement, de christen-democraten en de socialisten, het college van quaestoren altijd in eigen beheer weten te houden. Maar omdat het Parlement als gevolg van de toetreding van Roemenië en Bulgarije met 53 leden is uitgebreid, wordt ook het college van quaestoren vergroot: van vijf naar zes leden. Daar zit de kans voor de liberalen en dus voor hem, meent Mulder.

Qua status moet de functie van quaestor overigens niet worden overdreven. Het is niets vergeleken met de positie van voorzitter of vice-voorzitter van het Europees Parlement. Maar de tijd dat voor die posten Nederlanders werden verkozen is lang geleden.

Aan het ‘Holland-spreekt-een-woordje-mee’-gevoel zou de verkiezing van Mulder dus wel een bijdrage kunnen leveren. En dat kunnen de Nederlanders gebruiken. In 1979, bij de eerste rechtstreekse verkiezing van het Europees Parlement, leverde Nederland 25 van de 198 leden. Het waren er tot eind vorig jaar 27 van de 732 en het zijn er nu 27 van de 785. Is het vreemd dat maar weinig Nederlandse europarlementariërs zeggen er voor Nederland te zitten? (MK)