‘Opvang vrouw faalt’

De opvang voor mishandelde en andere hulpbehoevende vrouwen schiet ernstig tekort. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut en het Universitair Medisch Centrum St. Radboud Nijmegen, dat vanmiddag is aangeboden aan staatssecretaris Ross (VWS).

In ‘Blijf van mijn Lijf’ huizen en andere instellingen wonen vrouwen doorgaans in groepen, vaak met kinderen, en krijgen ze niet de hulp die ze nodig hebben.

Door het wonen in groepen zijn hulpverleners soms meer bezig met ruzies sussen dan met zorg. Ook is er te weinig begeleiding voor de kinderen. Door gebrekkige registratie is niet bekend hoeveel vrouwen landelijk gebruik maken van de opvang.

Volgens de hulpverleners is er sprake van erger seksueel en psychisch geweld (vaak door de partner), een toename van psychische problemen en van vrouwen die in het buitenland geboren zijn. De zorg is daar nog niet op afgestemd. De vrouwen weten zelf soms niet eens hoe ze de bus naar de sociale dienst moeten nemen.

hogedrukpan:pagina 3

    • Ellen de Bruin