Oppositie Spanje boycot acties tegen ETA

Aanhangers van de Confederatie van Ecuadoraanse Verenigingen in Spanje protesteren tegen de ETA. De laatste twee slachtoffers van de terreurgroep waren Ecuadoranen. (Foto AFP) Thousands of people take part in a march for peace in Madrid, 13 January 2007. Two major peace rallies are being held in Spain today, two weeks after a deadly bomb attack by the armed Basque separatist group ETA. Despite calls for a unified front in condemning terrorism, the demonstrations, in the capital Madrid and Bilbao, have only divided Spain's political groupings. AFP PHOTO/PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Aanhangers van de Confederatie van Ecuadoraanse Verenigingen in Spanje protesteren tegen de ETA. De laatste twee slachtoffers van de terreurgroep waren Ecuadoranen. (Foto AFP) Thousands of people take part in a march for peace in Madrid, 13 January 2007. Two major peace rallies are being held in Spain today, two weeks after a deadly bomb attack by the armed Basque separatist group ETA. Despite calls for a unified front in condemning terrorism, the demonstrations, in the capital Madrid and Bilbao, have only divided Spain's political groupings. AFP PHOTO/PIERRE-PHILIPPE MARCOU AFP

Enkele honderdduizenden Spanjaarden zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de terreur van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Madrid en Bilbao waren het toneel van de twee demonstraties naar aanleiding van de zware bomaanslag die de ETA twee weken geleden pleegde bij het vliegveld van Madrid. Daarbij kwamen twee Ecuadoranen om.

De manifestaties werden geboycot door de conservatieve oppositiepartij. Volgens Partido Popular-leider Mariano Rajoy was niet duidelijk welke politiek de manifestaties voorstaan om een eind te maken aan de ETA.

De twee dodelijke slachtoffers van de ETA, de eerste sinds jaren, bleken niet voldoende om de politieke rijen te sluiten in het protest tegen terreur. „Het was wenselijk dat de Partido Popular er bij was geweest”, aldus de socialistische minister van Werkgelegenheid Jesús Caldera bij de demonstratie. „Maar zij gebruikt haar afwezigheid als een politiek wapen.”

De demonstratie in Madrid werd georganiseerd door de Spaanse vakbonden en om die reden door de conservatieve pers algemeen betiteld als een „linkse” actie. In een poging de conservatieve oppositie mee te krijgen was de slagzin van de manifestatie in de dagen voor de betoging steeds langer geworden. Uiteindelijk werd het ‘Voor de vrede, het leven, de vrijheid en tegen het terrorisme’. ‘Vrijheid’ en ‘leven’ waren er aan toegevoegd, maar dat mocht niet baten: de Partido Popular bleef weg.

De regering liet aan de voor de manifestaties bij monde van vice-premier Fernández de la Vega weten dat de oppositie geen enkel excuus had om weg te blijven. Links ziet de voortgaande confrontaties als een teken dat de conservatieve partij er alles aan zal doen om het mislukken van de gesprekken met de ETA politiek maximaal uit te buiten in de aanloop van de verkiezingen, die voor volgend jaar mei op het programma staan.

Francisco Morales, voorzitter van de Ecuadoraanse migrantenfederatie riep in zijn toespraak op tot eenheid. De slachtoffers, Carlos Alonso en Diego Armando, waren naar Spanje gekomen voor een beter leven. „ETA heeft hun dromen vernietigd en voor diep verdriet gezorgd in hun familie en hun dorpen’’, aldus Morales.