Océ breidt handel in printers van concurrenten uit

Kopieerapparaten- en printerfabrikant Océ gaat meer machines van concurrenten verkopen. Daarmee wil het bedrijf uit Venlo zijn groei versnellen. Dat zei bestuursvoorzitter Rokus van Iperen vanmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers over het gebroken boekjaar van Océ.

In de VS verkoopt Océ al machines van concurrenten als Sharp, Konica/Minolta en Toshiba sinds het eind 2005 distributiebedrijf Imagistics heeft overgenomen. Het bedrijf wil dat nu ook in Europa gaan doen.

Daarbij gaat het vooral om printers en kopieerapparaten in het zogeheten middenvolumesegment, die Océ minder zelf zal ontwikkelen en produceren. Océ gaat zich concentreren op printers en kopieerapparaten die hoge volumes in weinig tijd printen (55 tot 250 pagina’s per minuut).

Océ wil met de nieuwe verkoopstrategie de inkomsten uit onderhoud en dienstverlening verder opvoeren. Die maken nu al 70 procent van de omzet uit en zijn stabieler dan de omzet uit printers omdat het gaat om meerjarige contracten. In 2006 groeiden de service-inkomsten met 22 procent.

De omzet van Océ steeg vorig jaar met 16,2 procent tot 3,1 miljard euro. Die stijging kwam bijna geheel voor rekening van Imagistics. Het bedrijfsresultaat daalde met 9,1 procent naar 112,5 miljoen euro. Dat kwam vooral doordat Océ in 2005 een meevaller had door de vrijval van pensioenen. De nettowinst daalde met 30,5 procent naar 57,1 miljoen euro. „De winstgevendheid van Océ is te laag”, zei Van Iperen.

Océ gaat verder met de operatie om productie over te brengen naar Azië en Oost-Europa. Dat zal in de komende drie jaar tot een verlies van 100 arbeidsplaatsen in Venlo leiden. Van Iperen denkt dat met natuurlijk verloop te kunnen opvangen. „Nu is bijna de helft van de productiewaarde weg uit Venlo, dat moet oplopen tot 80 procent”, zei hij. In 2006 heeft Océ het aantal arbeidsplaatsen in Europa met 500 en in de VS met 300 verminderd.

Van Iperen toonde zich tevreden dat Océ ondanks toenemende prijsdruk in de markt de marge licht heeft kunnen laten stijgen. Dat kwam niet alleen door de verplaatsing van productie, maar ook doordat Océ meer eigen machines verkocht waaronder relatief veel machines met hogere marges.

Dit jaar verwacht Van Iperen veel van een nieuw type kleurenprinter die dit jaar bij enkele tientallen klanten in Europa en de VS is getest. De levering van deze machine gaat dit jaar van start. Van Iperen verwacht er 5.000 van te verkopen. Océ zal meer met anderen gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. De eigen investeringen zullen dit jaar op 250 miljoen euro gehandhaafd blijven.